Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum houdt tijdens dodenherdenking ‘nauwlettend toezicht op mogelijke verstoringen’

Maatschappelijk

HILVERSUM - Het is op 4 mei verboden om verstoringen of demonstratieve uitingen te doen op of in de directe nabijheid van de herdenkingslocaties. Dat meldt de gemeente Hilversum in de aanloop naar de dodenherdenking op vragen van HilversumsNieuws.

Aanleiding voor de vragen zijn de extra (veiligheids)maatregelen in Amsterdam, vanwege de huidige spanningen in de samenleving. Meerdere gemeenten zouden dit eveneens van plan zijn. 

Op de vraag of er extra veiligheidsmaatregelen in Hilversum gelden, antwoordt een gemeentewoordvoerder: “We streven naar een respectvolle en veilige herdenking, waarbij we nauwlettend toezicht houden op mogelijke verstoringen. Over de vorm en het aantal toezichthouders doen wij geen uitspraken.”

De herdenkingsbijeenkomst in Hilversum begint zaterdagavond in Theater Gooiland. Burgemeester Gerhard van den Top houdt een toespraak en radio-dj Frits Spits verzorgt de twaalfde Bill Minco-lezing. Muzikale ondersteuning is er door het 12-jarige pianowonder Jayden Ordonez. 

Aansluitend is er de stille tocht naar het verzetsmonument in het Rosarium aan de Bergweg. Daar is het om 20.00 uur twee minuten stil. Daarna verzorgen het Hilversums muziekgezelschap Excelsior en het koor van het Apostolisch Genootschap het Wilhelmus. Ook dan is er een toespraak van de burgemeester en draagt stadsdichter Charlotte de Raad een gedicht voor. Vervolgens is het defilé waarbij mensen kransen of bloemen mogen leggen. 

Uit de krant