De opvang binnnen het Philipsgebouw.
De opvang binnnen het Philipsgebouw. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum vraagt aan Oekraïense vluchtelingen om vrijwilllige eigen bijdrage

Maatschappelijk

HILVERSUM - De gemeente Hilversum gaat aan Oekraïense vluchtelingen van 18 jaar en ouder, die momenteel verblijven binnen een van de twee gemeentelijke opvanglocaties, vragen om een vrijwilige eigen bijdrage. Hiermee wil de gemeente de bewoners duidelijk maken dat hun verblijf geld kost en ook draagvlak behouden binnen de samenleving voor de opvang van deze groep mensen.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders volgt nu staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid en Justiti) een verplichte eigen bijdrage wil vragen aan werkende Oekraïners binnen de opvanglocaties. Momenteel werkt het ministerie de kaders uit voor gemeenten. Dit start waarschijnlijk eind dit jaar. 

Vooruitlopend daarop wil het college starten met het vragen van een vrijwillige eigen bijdrage aan Oekraïners van 18 jaar en ouder binnen de twee opvanglocaties: het Philipscomplex en het Arenapark (Thebe). “Met het vragen van een vrijwillige bijdrage willen we de bewoners binnen de opvanglocaties bewust maken van de kosten voor hun verblijf en draagvlak behouden voor de opvang van Oekraïners”, aldus het college. “We gaan deze inzet pragmatisch, zonder administratieve en personele lasten, uitvoering geven.” 

De eigen bijdrage is vrijwillig er volgt geen controle op het wel of niet betalen van de eigen bijdrage. Er volgen geen consequenties voor bewoners als zij de vrijwillige eigen bijdrage niet betalen, aldus het college. “Als het college een positief besluit heeft genomen zullen de ontheemden middels een brief worden geïnformeerd over dit besluit en in de gelegenheid worden gesteld om bij te dragen middels een bijdrage die past binnen hun budget.”

Uit de krant