Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook in Hilversum is het om 20.00 uur twee minuten stil

Mensen

HILVERSUM - Een indrukwekkende twee minuten stilte, met veel aanwezigen waaronder veel kinderen, tijdens de dodenherdenking bij het verzetsmonument in het Rosarium in Hilversum. Wel was er veel politie en beveiliging op de been.

De herdenking van zaterdagavond, waarbij de aanwezigen twee minuten stilstonden bij oorlogsslachtoffers, is rustig verlopen.

(Tekst gaat verder onder de foto) 


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Daarvoor was er een herdenkingsbijeenkomst in Theater Gooiland. Burgemeester Gerhard van den Top benadrukte tijdens die bijeenkomst in zijn toespraak dat de ‘openbaring en verspreiding van het vrije woord als een van onze 24 grondrechten in onze grondwet verankerd’ is. “Niet voor niets staat ‘het vrije woord’, en de betekenis ervan als fundament voor onze vrijheid en democratie, centraal in deze herdenkingstoespraak in het jaar waarin Hilversum de 600ste verjaardag viert. Een verjaardag die vrijwel samenvalt met het eeuwfeest van de eerste radio-uitzendingen, en het ontstaan van de radio en televisieomroepen hier in onze Mediastad. Met het silhouet vande omroeptoren als herkenbaar oriëntatiepunt aan de horizon. In de afgelopen honderd jaar hebben het vrije woord en de identiteit van Hilversum zich innig met elkaar verbonden.”

Van den Top stelde daarbij dat het ‘juist zovele jaren na het einde van de bijna onvoorstelbare wreedheden van de Tweede Wereldoorlog’ belangrijk is om stil te staan bij ‘de wreedheid die een ideologische bewustzijnsvernauwing kennelijk kan oproepen’. “Om ons heen zien we op dit moment helaas te veel voorbeelden die ons zeggen dat we onze lessen kennelijk nog niet geleerd hebben. Deze herdenking bepaalt ons opnieuw bij de moed die ook vandaag nodig is om ons te weren tegen wreedheid en verdeeldheid. En om te blijven staan voor liefdevolle dienstbaarheid en saamhorigheid.”

Uit de krant