'Iedereen wil dat Emanuels haar werk en zaak voortzet', aldus de burgemeester.
'Iedereen wil dat Emanuels haar werk en zaak voortzet', aldus de burgemeester. Foto: Bastiaan Miché
Video

Broertjes: 'Tijd voor zand erover in zaak 't Perronnetje'

Algemeen

HILVERSUM Het is tijd om de strijdbijl te begraven. Dat het Openbaar Ministerie pleit voor mediation tussen Gilly Emanuels, eigenares van IJssalon 't Perronnetje, en de jongeren vindt burgemeester Pieter Broertjes een goed idee. In deze voorgestelde gesprekken moeten excuses worden aangeboden. Volgens de burgervader willen de jongens sorry zeggen tegen de onderneemster.

"De jongens zijn bereid om hun excuses aan te bieden", zegt Broertjes in 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV. "Ik ben ook meteen na het incident in augustus naar ze toe gegaan en gezegd dat het onaanvaardbaar is wat ze gedaan hebben. Het gaat overigens om één of twee mensen. Er moeten excuses komen, heb ik gezegd. Daartoe zijn ze bereid, maar mevrouw Emanuels wilde eerst dat OM-proces afwachten. In dat stadium zijn we nog. Dat duurt lang", voegt hij eraan toe.

Boter
Bemiddeling is de te bewandelen route, is de mening van de burgemeester, zodat beide partijen er met elkaar uit kunnen komen en verder kunnen. "Ik ben voorstander van mediation, want het is een soort burenruzie geworden met ernstige incidenten met discriminatie-achtige aspecten. Zij heeft met een stok geslagen, dus iedereen heeft wel wat boter op z'n hoofd. Daarbij is oorzaak-gevolg uiteraard van belang. Maar er is ook wel een keer behoefte aan zand erover. Maak excuses en we starten de klok opnieuw", aldus de burgemeester.

Bezemsteel
Medio augustus raakte Emanuels voor haar zaak aan de Kleine Drift slaags met enkele jongeren. Op een filmpje, dat enkele dagen na het incident op internet verscheen, is duidelijk te horen dat de onderneemster van Surinaamse afkomst wordt uitgemaakt voor onder andere 'kankerzwarte'. Na maandenlange terreur en discriminatie knalde de bom op die augustusdag. Met een bezemsteel in haar hand kwam de onderneemster verhaal houden nadat de jongens een rotte mandarijn naar haar hoofd hadden gegooid terwijl zij met haar kind de ijssalon in wilde stappen.

Incident
Vorige week maakte de onderneemster duidelijk dat zij zich door het OM meer dader dan slachtoffer voelt. Ze voelt zich door de instanties in de steek gelaten in het hele proces. Hierop reageerde de politie Hilversum dat zij zich niet herkent in die kritiek. Broertjes schaart zich achter het korps. "Tot aan het incident heeft ze hele goede redenen gehad om zich in de steek gelaten te voelen, want we hebben het te laat ontdekt. Zowel politie als gemeente. Dat hebben we een en andermaal gezegd tegen haar. Ik ook een paar keer", vertelt Broertjes.

Besef
"De politie heeft nu een relatie en komt veel vaker langs, wij met de buurtcoördinatoren, dus zij moet ook een keer beseffen dat het na die 17de augustus echt anders is aangepakt. Als je dat niet wilt zien, dan kan ik het ook niet helpen."

Goedmaakgesprek
Maar volgens Emanuels zelf, die volgende week met haar advocaat het OM-voorstel tot mediation bespreekt, is een 'sorry' vanuit de jongeren nu veel te laat. Vanwege alle ophef van nu houdt zij haar zaak nog even dicht. Zij blijft ondertussen bij haar standpunt dat de daders gestraft moeten worden. Een goedmaakgesprek betekent volgens haar dat het Openbaar Ministerie het gedrag van de jongeren stilzwijgend goedkeurt, met als gevolg dat ook andere jongeren kunnen denken dat dit racistische gedrag wordt getolereerd.

Afschrikken
"Als deze jongeren niet gestraft worden, zal er nooit iets veranderen. Je moet andere jongeren juist afschrikken. Nu word ik ook neergezet als dader, vanwege die bezemsteel. Maar als ik fout zou zitten, geef ik dat heus wel toe. En als de burgemeester zegt wat hij nu zegt, voelt hij voor mij niet als mijn burgemeester. En van alle politie die hier is geweest, was er slechts één die begrip toont. De rest interesseert het niets."

Menen?
De onderneemster heeft nog altijd veel last van de gehele kwestie: ze gaat ermee naar bed en staat ermee op, zegt zij. "Ook mijn kinderen worden ermee geconfronteerd. En de ouders van de jongeren heb ik nog nooit gezien, maar als jouw kind zoiets bij een ander doet, dan zeg je als ouder toch sorry?" Maar op een sorry van de jongeren zit ze dus niet meer te wachten. "Moeten ze dan sorry zeggen terwijl ze er helemaal niets van menen?"

Uit de krant