Als je fuseert, houd dan rekening met kleinschalige initiatieven.
Als je fuseert, houd dan rekening met kleinschalige initiatieven. Foto: Denktank schaalvergroting Gooi en Vechtstreek

'Betrokkenheid inwoners bij een fusie ontstaat niet vanzelf'

Algemeen

HILVERSUM - De argwaan en de boosheid die de afgelopen jaren zijn gegroeid wat betreft Europa liggen ook op de loer bij gemeentelijke schaalvergroting in de Gooi en Vechtstreek. Het risico bestaat dat het voor de inwoners een ver-van-mijn-bedshow wordt, omdat het gemeentebestuur letterlijk op grote afstand komt te staan. Denk goed na over welke voorwaarden nodig zijn om na een fusie goed te blijven functioneren.

Dat is het punt dat Burgerdenktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek aan de kaak stelt. Deze inwoners van Hilversum hebben zich verdiept in de gemeentelijke herindeling in deze regio. De meesten van hen hebben in hun beroep te maken gehad met fusies en splitsingen van grote organisaties.

Zweep
Ze kennen het klappen van de zweep en hebben gezien dat het lang niet altijd even goed gaat. Meest belangrijke is dat de regio-inwoners bij een gemeentelijke fusie niet letterlijk en figuurlijk op een (grotere) afstand moeten worden gezet van het bestuur.

1 gemeente
De provincie Noord-Holland wil dat er drie sterke gemeenten komen in de Gooi en Vechtstreek. Hilversum en Wijdemeren moeten in 2021 een van die drie nieuwe gemeenten gaan vormen. Na deze herindelingen zou het nog een mogelijkheid zijn om tot één grote nieuwe gemeente te komen.

Stip
Die stip op de horizon, zoals vaak klinkt in het raadhuis, is niet weg, maar is nu niet aan de orde. Dat bevestigde burgemeester Pieter Broertjes vorige week nog tijdens 'Het gesprek met'.

Naar voren
Wat de leden van de onafhankelijke denktank betreft, is er onvoldoende aandacht voor de gevolgen van de schaalvergroting. Dat komt niet naar voren in de vele nota's, rapporten, onderzoeksopdrachten en besluiten over de gemeentelijke herindeling. Een 'Europa-effect' is niet ondenkbaar, zeker als schaalvergroting inderdaad betekent dat inwoners zich minder betrokken en vertegenwoordigd voelen bij het bestuur. 

Noodzakelijke eis
"Men had kunnen en moeten onderzoeken hoe parallel aan schaalvergroting tegelijkertijd kleinschalige initiatieven kunnen worden ontwikkeld, meldt de denktank. "Initiatieven die de betrokkenheid van en het draagvlak onder inwoners versterken. Dat is in onze ogen een noodzakelijke eis aan het gemeentelijk beleid in de komende periode."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant