Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hippe verlichting die van kleur kan wisselen maakt Beatrixtunnel sfeervoller en sociaal veiliger

Buurt & Wijk

HILVERSUM - Het was ooit het eerste idee op het onlineplatform Hilversummers.nl: een nieuw lichtplan om de monumentale Beatrixtunnel net even iets extra’s te geven. Vrijdagavond ging die nieuwe verlichting - die van kleur kan verspringen - aan.

Wethouder Arno Scheepers en, namens Hilversummers.nl, Allard Bentvelsen en Raoul van de Wetering mogen vrijdag die nieuwe verlichting langs de fietspaden in de Hilversumse tunnel officieel openen. Drect zijn er allerlei verschillende kleuren zichtbaar. “Dit is toch tof”, aldus Bentvelsen.

Van de Wetering is de bedenker van het plan om met ledverlichting die van kleur kan verspringen van de tunnel de omgeving een stuk hipper en ook sociaal veiliger te maken. Bovendien wordt de verbinding van Oost met het centrum volgens hem een stuk toffer en vriendelijker. “We kunnen de verlichting per dag en per thema aanpassen. In Zutphen heb je ook zo’n tunnel, zo gaaf. Het geeft een warm gevoel.”

Scheepers is het daar volledig mee eens. Hij vertelt dat het ‘best ingewikkeld’ was om de verlichting in de monumentale tunnel, die precies 86 jaar geleden werd geopend, aan te passen. Je mag er niet zomaar even in boren, geeft hij aan.”Maar er bleek toch wel wat mogelijk bij de fietspaden. Voor auto’s is dit niet veilig.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De hippe verlichting wordt geprogrammeerd vanaf de Gemeentewerf, vervolgt de wethouder. Het initiatief kost de gemeente 40.000 euro. Door de aanleg van een kabelgoot werd het initiatief mogelijk. Scheepers: “Daar zijn de lampen op aangesloten. Het idee is dat de kleuren meebewegen met de tijd van het jaar, dus bijvoorbeeld rood en groen bij kerst. Ook zal de verlichting dit jaar vaak geel en blauw zijn vanwege 600 Jaar Hilversum. Met Orange the World is de kleur oranje en tijdens de Rainbow Week doen we de regenboogkleuren. En natuurlijk is het met Koningsdag rood-wit-blauw en oranje.” 

Uit de krant