Het voormalige Ascensio-pand.
Het voormalige Ascensio-pand. Foto: Bastiaan Miché

Buurten direct betrekken bij ontwikkeling plannen spoorzone

Buurt / wijk

HILVERSUM 'Betrek ons bij het maken van de plannen en informeer ons tijdig.' In Oost staat de komende jaren veel te gebeuren en daar willen buurtverenigingen Geuzenbuurt en OSP onderdeel van zijn. Volgens de verenigde bewoners is dat in het verleden te vaak niet gebeurd. Nu doen zij een duidelijke oproep aan de gemeente Hilversum.

Vorige week donderdag vergaderden de twee buurtverenigingen onafhankelijk van elkaar. Aanleiding hiervoor was de aangeslingerde discussie over de spoorzone. Namens de SP had fractievoorzitter Bianca Verweij aangegeven dat de gemeente nu de focus van het centrum moet verleggen naar Over 't Spoor.

Vroeg stadium
De spoorzone, van de Noorderweg tot aan het Venetapark, is verrommeld. Er is een waslijst aan plannen om Oost te verfraaien en aan te pakken. Naast een integrale aanpak voor het hele gebied gaf de SP te kennen dat de bewoners in een vroeg stadium betrokken moeten worden bij het maken van de plannen.

Moeilijk
In de Geus werd duidelijk dat bewoners in het verleden teleurgesteld zijn in de opstelling van de gemeente. "Betrokken worden is heel moeilijk. Ik heb het gevoel dat ze niet willen luisteren naar ons", klinkt het aan de vergadertafel. Bij de buren van OSP heerst hetzelfde beeld.

Verjuridiseren
"Je ziet dat de verhoudingen verjuridiseren", meldt Patrick Weening van bewonersvereniging OSP. "Op ambtelijk niveau worden besluiten voorbereid en als je mazzel hebt wordt er nog een inspraakavondje georganiseerd. De buurt wordt er amper of niet bij betrokken. Dat zorgt ervoor dat er geen dialoog ontstaat en dat vergroot het wantrouwen bij de bewoners." 

Ascensio
Hoe het niet moet is de woningsplitsing van het oude Ascensiopand aan de Kleine Drift. "Daar zijn we nog steeds pissig over", aldus de Hilversummer.

Wijkraad
Weening geeft aan dat de OSP verder wil gaan dan samen optrekken in de planvorming. De buurtvereniging pleit voor een wijkraad waarin bewoners, de gemeente en het bestuur zitting nemen. Zo ontstaat een evenwichtig samenspel. Bewoners kunnen hun kennis delen van de buurt, de gemeente heeft een faciliterende rol, terwijl het bestuur de parapluvisie kan bewaken.

Verkenning
Buurtcoördinator Jaco Huisman gaf  vorige week donderdag aan dat Oost niet altijd volop in beeld is geweest in het raadhuis, maar dat nu zeker niet het geval is. Momenteel zijn de ambtenaren bezig met een verkenning van de spoorzone. Daar moet vervolgens een visie op komen.

1221
Bewoners, ondernemers en projectontwikkelaars worden daarbij absoluut betrokken, zo verzekerde Huisman. Wat wel van belang is, zo gaf hij aan, dat de Geuzen-, Elektro- en Kleine Driftbuurt (het hele 1221-postcodegebied) één buurtcoördinator krijgen. Dat zijn er nu twee.

Uit de krant