Strak en stoer. Daarom passen de bankjes goed bij de Gijsbrecht.
Strak en stoer. Daarom passen de bankjes goed bij de Gijsbrecht. Foto: Bastiaan Miché

Bankjes als opmaat naar passendere verblijfsruimte

Buurt / wijk

HILVERSUM - Als je het sec bekijkt, dan is de Gijsbrecht van Amstelstraat sinds vorige week twee bankjes rijker. Dat is niet hoe leden van de ondernemersvereniging en wethouder Wimar Jaeger het zien. Wat hen betreft is dit het begin van iets moois: het startpunt van het aanpakken van de verblijfsruimte op de winkelstraat.

Volgens Renske Schriemer van het bestuur Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht heeft de winkelstraat een mooi aanbod aan winkels. Probleem is echter dat de uitstraling van de openbare ruimte hierbij niet strookt. In het vorig jaar juli gepresenteerde vijfjarenplan van de Gijsbrechtondernemers is uitgesproken dat de winkeliers hier de '9 straatjes van Hilversum' willen realiseren. Om dat te bereiken pleit het bestuur onder andere voor betere parkeermogelijkheden, een autovrije straat, een straat die verkeersveiliger is en ook voor bankjes.

Dorpspleinachtig
Die zijn er nu. Bezoekers kunnen nu even gaan zitten op de hoek van de Gijsbrecht en de Hilvertsweg en bij Le Fournil. Voor de onthulling maakten diverse mensen daar al gebruik van, meldt Schriemer. Zij vindt de bankjes goed passen bij de 'Gijs'. Ze hebben een dorpspleinachtig uiterlijk. Daarnaast zijn ze stoer en strak. "Dit is een belangrijk moment", aldus Schriemer nadat de nieuwe bankjes vorige week donderdag officieel werden onthuld. "Dit is meer dan een bankje. Het is het startpunt voor de toekomst. Hiermee laten we zien dat we echt verdergaan met de aanpak van de straat", luidt haar vervolg.

Jaeger zegt dat de symbolische waarde van de 'Gijsbrechtwaardige' bankjes groot is. Het geldt inderdaad als opmaat naar een nieuwe inrichting van de winkelstraat. Precies wat de ondernemers hebben opgenomen in hun plan 'De ideale Gijsbrecht 2022'. Gesprekken tussen de winkeliers en de gemeente zijn hierover al gaande. Momenteel wordt gewerkt aan een schetsontwerp van de Gijsbrecht 2.0. Binnenkort staat er al een nieuwe klus op het menu: dan komt er een duidelijker onderscheid tussen het fiets- en het voetpad.

Geste
Dat de bankjes er daadwerkelijk zijn gekomen, is een initiatief geweest van GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje en VVD-raadslid Ruud Verkuijlen. Na de presentatie van de ondernemers op 7 juli 2017 wilden de twee een geste maken naar de ondernemers die een duidelijke visie hebben voor hun straat. Vijf dagen later dienden zij bij de behandeling van de Kadernota een motie in. Die kreeg toen voldoende steun.

Uit de krant