Het Hilversums Gemengd Koor repeteert voor de allerlaatste keer. Zondag wordt het afscheidsconcert gezongen in De Morgenster.
Het Hilversums Gemengd Koor repeteert voor de allerlaatste keer. Zondag wordt het afscheidsconcert gezongen in De Morgenster. Foto: Bastiaan Miché

'Slotakkoorden' allerlaatste concert van Hilversums Gemengd Koor

Cultureel

HILVERSUM - Nog één keer repeteren in de Morgenster en dan valt het doek definitief voor het Hilversums Gemengd Koor. Het was even slikken toen bestuur en leden anderhalf jaar geleden tijdens een vergadering gezamenlijk besloten het koor op te heffen. Bestuursleden Marijke de Koning en Yolande Buvelot beamen dat. "Maar: we gaan met opgeheven hoofd weg."

De penningmeester maakte zich zorgen over het koor dat is opgericht in 1932 op verzoek van de KRO. "Het was een maar liefst honderdtwintig leden tellend koor. Nu zijn we nog met z'n drieëndertigen. Na de oorlog ging het koor verder onder de naam Hilversums Gemengd Koor", vat De Koning de geschiedenis kort samen.

Aderlating
Maar hoe de penningmeester ook rekende, het sommetje klopte niet meer. Er kwam te weinig binnen om de vaste lasten te betalen. Er moest worden bezuinigd. De concerten werden voortaan zonder begeleiding uitgevoerd. Een flinke aderlating, want de werken komen beter tot hun recht met solisten en musici.

Geen keuze
"Voor het publiek is het leuker, maar ook voor de leden zelf. Helaas hadden we geen keuze", zegt De Koning. Het is simpel: het koor vergrijst. Een aantal leden stevent op de tachtig af, de oudste is vijfentachtig. Ze hebben geprobeerd erachter te komen waarom er geen jonge aanwas is, maar weten het niet. Soms kwamen er wel jonge leden, maar dat waren geen blijvertjes.

33 leden
"Er zijn in Hilversum ook relatief veel koren, dus zangliefhebbers kunnen kiezen. Bovendien is het commitment minder groot", weet Buvelot. De overgebleven drieëndertig leden zijn trouw en nemen met gemengde gevoelens afscheid van hun koor. Sommige sluiten aan bij een andere groep, andere vinden het een mooi moment om ermee te stoppen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant