Kobe Bryant in Hilversum op 28 juli 2016. Luka uit Weesp was daarbij.
Kobe Bryant in Hilversum op 28 juli 2016. Luka uit Weesp was daarbij. Foto: Twitter.com/kobebryant

'Neeeeeee, niet Kobe'. Oog in oog met zijn idool in Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Basketballegende Kobe Bryant (41) is gisteren samen met zijn 13-jarige dochter en nog zeven andere mensen omgekomen bij een helikoptercrash in Californië. Dat nieuws is keihard aangekomen bij zijn fans, zoals de 16-jarige Luka van Houte uit Weesp die zijn grote held in 2016 in levende lijve ontmoette in Hilversum. 

'Neeeeeeee' hoorde Mariëlla van Houte - van Helvoirt haar zoon gisteravond roepen vanuit de woonkamer. Ze liep naar hem toe en hoorde waarom Luka zo van slag was: een vriend appte hem zojuist dat Kobe Bryant was verongelukt. 

De basketballer en zijn dochter zouden onderweg zijn geweest naar een basketbalwedstrijd van het meisje. Maar de helikopter kwam - waarschijnlijk door dichte mist - in problemen en stortte neer in een moeilijk bereikbaar gebied. Toen de reddingswerkers ter plaatse kwamen bleken alle inzittenden overleden. 

Basketbalkamp 
In de zomervakantie van 2016 nam Luka van Houte deel aan het Mario Bennes Summer Basketball Camp in Landsmeer. Het was een jubileumeditie en daarom waren er al extra activiteiten aangekondigd. Maar dat het zó bijzonder zou worden, dat had de jonge Weesper niet durven hopen. Voor donderdag 21 juli stond er een training en clinic in Hilversum op het programma. Een dag daarvoor zong het plots op social media rond dat basketballegende Kobe Bryant naar Nederland kwam voor een basketbalclinic.

1+1=2
'Hmmm, het zal toch niet?' dacht Mariëlla, secretaris van de Weesper basketbalvereniging WVGV. Maar.... Kobe had wel net dat jaar afscheid genomen van de NBA (National Basketball Association) en had hierdoor misschien meer tijd voor dit soort dingen.  Plus: de locatie waar Luka de clinic zou hebben was de Nike Campus in Hilversum, het Europese hoofdkantoor van Kobe Bryants hoofdsponsor. Ze durfde er niet te veel op te hopen en wachtte af.

Maar die middag was het toch echt Kobe Bryant die de Dudok Arena binnenstapte. In Nederland is basketbal niet zo populair als in de VS, dus even ter vergelijking: stel je voor dat Lionel Messi opeens het voetbalveld van Wasmeer of Victoria oploopt om daar een balletje met de jeugd te trappen. Voor de 120 jonge basketballers was het die middag een droom die uitkwam. De basketbalvedette kwam op bezoek bij Nike, maar het bedrijf wilde deze bijzondere dag delen met jong talent en daarom waren de zomerkampen erbij gehaald. 

Tips en trucs 

En hierdoor stond dus ook de toen 13-jarige Luka oog in oog met een van de beste basketballers ter wereld ooit. Gekleed in een Black Mamba-shirt (zijn bijnaam) deelde Bryant een half uur lang waardevolle tips en trucs met zijn jonge publiek. Luka weet het nog als de dag van gisteren: "Het was doodstil als Kobe aan het woord was. Eerst vertelde hij zelf iets, daarna mochten de oudere en beste spelers van het kamp vragen stellen." 

De tip waar de Weesper het meest aan heeft gehad is het antwoord op een vraag hoe je het best kunt verdedigen: "Kobe zei dat het beter is om losse stappen te zetten en niet met je voeten te slepen. Hij liet ook zien hoe. Ik pas dat nog steeds toe." 

Na het theoriegedeelte volgde er een clinic. Vijftien uitverkorenen mochten met Bryant mee, Luka zat daar niet bij. "Natuurlijk baalde ik daarvan, maar ik was nog een broekie en basketbalde pas een paar jaar dus ik begreep het ook wel." 


Dezelfde foto nog een keer maar dan met een blauwe pijl wijzend naar waar Luka zit. 

Nu Bryant er niet meer is en dus ook nooit meer een motivational speech of clinic zal verzorgen, beseft Luka des te meer hoe bijzonder het is dat hij er toen - voor zover bekend als enige Weesper - bij is geweest die dag: "Zijn dood is echt een groot verlies. Niet alleen voor het basketbal, maar voor de volledige sportwereld en zelfs daarbuiten. Hij had unieke mentaliteit en het talent om mensen te motiveren en te inspireren."  

Uit de krant