Tijdens de opening vorig jaar meende men nog dat het project als voorbeeld dient.
Tijdens de opening vorig jaar meende men nog dat het project als voorbeeld dient. Foto: Dudok Wonen

Bewoners tijdelijke woonruimte staan 'in verkiezingsmaand op straat'

Mensen

HILVERSUM - Het werd gepresenteerd als uniek woonconcept in Hilversum: 'In between places', het nieuwe woongebouw aan de Brinkweg. Van de 45 appartementen stelde Dudok Wonen er 22 beschikbaar aan mensen die acuut een woning nodig hadden. "Dit project kan als voorbeeld dienen voor elders in de provincie", zei gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland tijdens de opening vorig jaar april.

De belangstelling voor de 22 appartementen was met meer dan 300 aanmeldingen destijds enorm. De gelukkigen mochten een jaar lang in hun tijdelijke onderkomen verblijven om zo in alle rust nieuwe woonruimte te vinden. "Het is wrang om te merken dat er dus zo veel mensen in het Gooi zijn die door persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld gescheiden ouders, een acute woonvraag hebben", merkte directeur Harro Zanting van Dudok Wonen toen op.

Nu, drie kwart jaar later, wordt juist de woningcorporatie de nodige wrangheid verweten. Een groot aantal van de 22 bewoners heeft nog altijd geen nieuwe woonruimte kunnen vinden en hoorde vlak voor kerst binnenkort te moeten vertrekken. Dean de Jong is een van die bewoners. Hij meent dat het succes nu een flop dreigt te worden als de bewoners 'in de verkiezingsmaand op straat worden gezet'. "Oud en jonger. Man en vrouw. Met en zonder baby of huisdier. Gezond of verslaafd. Zwak en sterk."

De Jong, die hiervoor in een kelder in Laren woonde, zegt er al van alles aan te hebben gedaan om tot een oplossing te komen en reageert wekelijks op negen woningen in drie regio's. Probleem is alleen dat er alleen ruimte beschikbaar is voor mensen met geld, niet voor degenen met grote (financiële) problemen.

Ook de politiek is benaderd, maar telkens krijgt De Jong te horen dat niemand iets kan doen. "Ze zeggen allen hetzelfde. Er is niet nagedacht. De angst die men had wordt waar. Er is geen doorstroming naar iets anders. Dit is geen hulp, aangezien de personen na dit er nog erger aan toe zijn als toen zij erin kwamen. Het is alsof je een weg aanlegt tegen de files en het verkeer in beweging komt, maar bij de rivier alles stopt omdat er geen brug gebouwd is."

Uit een schriftelijke reactie van Dudok Wonen blijkt niet dat de bewoners alsnog iets langer in hun studio mogen blijven. "Uiteraard vinden wij het heel erg dat deze mensen mogelijk nog geen woning hebben gevonden, maar 'In between places' is een tijdelijk onderdak waar de vraag zeer groot naar is. Voor de 22 studio's waren in maart 2017 300 gegadigden. Hen willen we ook graag helpen. Bij de intake én het tekenen van het huurcontract wordt die tijdelijkheid ook benadrukt."

De woningcorporatie voegt toe dat negen bewoners inmiddels zijn doorgestroomd naar een nieuwe woonplek en veel bewoners zijn met het concept 'In between places' opgekrabbeld, hebben een baan gevonden en doen weer mee in de maatschappij. "Hierdoor hebben we al weer nieuwe mensen tijdelijk onderdak kunnen bieden."

Uit de krant