Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Petitie tegen verhoging marktgelden

Mensen

HILVERSUM - De kooplui op de Hilversumse markt zijn het niet eens met de verhoging van de zogenaamde marktgelden van 85 cent per vierkante meter per dag. Met een petitie die zij woensdag overhandigden aan wethouder Wimar Jaeger, maakten zij hun ongenoegen kenbaar en hopen zij dat die verhoging wordt teruggedraaid.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met de verhoging van 18 cent per vierkante meter. Alleen de SP en Leefbaar waren hiertegen en stelden dat de kooplui de verhoging 'door de strot kregen geduwd'.

Een meerderheid steunde echter de wethouder, omdat het besluit in goed overleg met de marktkooplui zou zijn gegaan. Bovendien was de verhoging nodig, omdat in 2016 het marktplein volledig (en op verzoek van de marktcommissie gefaseerd) op de schop ging. En dat leidde tot extra kosten.

Maar nu blijkt dat een aantal kooplui het hoofd nauwelijks boven water kan houden. Jaeger kan zich de zorgen voorstellen, maar stelt ook dat in de jaren ervoor de kosten nauwelijks zijn verhoogd.

Hoewel de raad het laatste woord heeft, denkt de wethouder eraan om tarieven voor de woensdagmarkt iets te verlagen ten opzichte van die van de zaterdag. Die zijn nu hetzelfde. Echter, de markt van woensdag telt veel lege plekken, terwijl de zaterdagmarkt overvol is. "Maar het verlagen van de tarieven is niet de oplossing. Het moet van de omzet komen. Daarom het verzoek aan ieder: doe boodschappen op de markt."

Uit de krant