Reneé en Bert van de Kuinder hopen dat er snel een oplossing komt.
Reneé en Bert van de Kuinder hopen dat er snel een oplossing komt. Foto: Bastiaan Miché

'Als we geen urgentie krijgen dan kan het nog jaren duren'

Mensen

HILVERSUM - Even dachten Bert en Reneé van de Kuinder dat de verlossende woorden waren gesproken. Na maanden van mailen, brieven schrijven en pogingen om weer een urgentieverklaring te bemachtigen, leek er witte rook te zijn. De feestvreugde was van korte duur voor het echtpaar, want zij moeten alsnog zelf op zoek naar een andere woning. Met hulp. Dat dan weer wel.

"Dit is een schijnoplossing. Het was een ernstige teleurstelling dat het geen urgentie was", meldt Bert van de Kuinder. Zijn vrouw heeft een chronische ziekte en heeft op medische gronden rust nodig. Dat betekent bijvoorbeeld leven in een rustige woonomgeving.

In april vorig jaar leken ze dan eindelijk het ideale huis gevonden te hebben in een van de hofjes in Kerkelanden. Al gauw na de verhuizing uit Gooise Meren bleek dat hun nieuwe huis niet aan de voorwaarden voldeed van de urgentieverklaring. De wanden zijn dun, de buren zijn de hele dag door druk en luidruchtig en vlak achter hun huis is een soort bouwdepot.

Dat heeft groot effect op de gezondheid van Reneé. Haar klachten verergeren, haar medicijngebruik is toegenomen. De spanningen lopen bij de Hilversumse hoog op tot zelfs zelfmoordneigingen. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant