De situatie straks, aldus het GNR.
De situatie straks, aldus het GNR. Foto: GNR

GNR aan de slag met Zanderij Crailoo

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Om de natuurkwaliteit een boost te geven gaat het Goois Natuurreservaat aan de slag in de Zanderij Crailoo tussen Hilversum en Bussum. De werkzaamheden beginnen deze maand en duren pakweg zes maanden.

Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw is het gebied gebruikt voor zandwinning, daarna voor veehouderij. Toen het Goois Natuurreservaat (GNR) twintig jaar geleden eigenaar werd van de zanderij, was er een project om de natuurkwaliteit te verbeteren. Daarvoor zijn waterpartijen en enkele laaggelegen 'eilanden' aangelegd.

De natuurkwaliteit blijft echter achter bij de verwachtingen, vindt het GNR. Op de oeverzones en op de eilanden komen bijzondere plantensoorten voor, maar nog niet op de eromheen liggende graslanden. "Deze hebben wel die potentie. We gaan de komende maanden werkzaamheden uitvoeren om dat te stimuleren. Een deel van de graslanden gaan we in fases afgraven."

In de Zanderij Crailoo ligt ook een vlonderpad (onderdeel van wandelroute 'het Heijmanspad)'. Dit vlonder is aan vervanging toe. Een deel daarvan is om veiligheidsredenen vorig jaar afgesloten voor publiek. Het vlonderpad wordt opgeknapt, ingekort en deels verlegd. Het vernieuwde vlonderpad is na oplevering zo snel mogelijk weer open voor publiek.

De werkzaamheden zijn van oktober tot maart volgend jaar. Er wordt tijdens de werkzaamheden rekening gehouden met de aanwezigheid van beschermde dieren, zoals bijvoorbeeld de ringslang. Het GNR kan tijdens de werkzaamheden overlast voor de bezoeker niet uitsluiten. Uit het oogpunt van veiligheid kan het zijn dat delen van de Zanderij tijdelijk dicht zijn, waardoor het natuurgebied minder toegankelijk is.

Uit de krant