Femke van Drooge.
Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

Raad Hilversum in kwestie PMD containers 'voor het blok gezet'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het binnenkort al plaatsen van PMD containers in Hilversum leidt tot ophef binnen de politiek. D66, Hart voor Hilversum, VVD en PvdA hebben daarom - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 

De vier partijen menen dat de raad onterecht voor het blok wordt gezet. "De raad moet nu akkoord gaan met een tot acht maanden versnelde invoering van deze maatregel, op straffe van een risico van 1,2 miljoen euro", aldus lijsttrekker Femke van Drooge van de PvdA. "Wij vinden dit een onacceptabele manier van zaken en hebben daarom urgente vragen voor het college."

Milieuwethouder Willem van der Spek (CDA) liet vorige week weten dat Hilversum de invoering van de oranje PMD-container (plastic, metaal, drinkpakken) wel mag uitstellen, maar dan wel de extra kosten die daardoor ontstaan - 1,2 miljoen euro - zelf moet betalen. En dat geld is er niet. Van Drooge: "Maar wat de wethouder niet heeft vermeld in zijn brief vorige week, is dat de invoering volgens de oorspronkelijke planning pas in 2019 zou plaatsvinden. Het proces is versneld om te voorkomen dat de doelstellingen van het project niet gehaald zouden worden."

En hoewel de gemeenteraad al in november vorig jaar haar twijfels uitte over de plannen, zijn deze gewoon doorgezet. En dat zonder de raad goed te informeren, meent Van Drooge. "Ook meldde de GAD ons dat de versnelling van het plan nodig is, omdat er in de uitvoering bij de andere gemeentes complicaties en vertragingen waren opgetreden. Het besluit is dus genomen niet om geld te besparen, maar om te voorkómen dat de eerdere vertraging zouden leiden tot een overschrijding van het budget. Wij vinden het daarom zeer onterecht dat Hilversum de rekening wordt gepresenteerd van eerder gemaakte vertragingen."

Uit de krant