Afbeelding
Foto: Studio Kastermans

Bouwwerkzaamheden Lucent op schema

Buurt / wijk

HILVERSUM - De bouwwerkzaamheden op het Lucentterrein in Hilversum liggen op schema. Dat meldt de Alliantie bij het plaatsen van de vlag op het hoogste punt; de dakopbouw van de liftmachinekamer van de hoogste woontoren. Deze toren telt zeven woonlagen, met 42 sociale huur appartementen.

Eind 2019 zijn de 129 appartementen in vier woontorens en de 27 eengezinswoningen bewoond. De gezinnen, senioren en cliënten van een zorgcollectief die hier komen te wonen, gaan dankzij het lokale warmtenet van Seinhorst in 2019 gasloos koken en stoken. 

Efficiënter
Het lokale warmtenet van Seinhorst wordt gevoed door een kleine warmtekracht koppeling, een soort energiecentrale, die in het winkelcentrum zit. Die centrale levert stroom voor het Seinhorstgebied en de warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor verwarming van woningen. Door het warmtenet uit te breiden naar Lucent wordt het een stuk efficiënter; de kosten van verwarming zijn lager dan met traditionele systemen, en is geen CV ketel aanwezig in de woning, dus ook geen onderhoud. Dat is duurzamer dan stoken.

Op termijn wordt gedacht aan vergroenen van die energiecentrale (stoken op biomassa of groen gas). Daarmee gaat dus ook de CO2 uitstoot van deze woningen verder omlaag. Op de daken komen zonnepanelen en de woningen hebben gemiddeld energielabel A, onder andere door hoogwaardige isolatie.

Samenwerking
Koert Terhürne: "Ik ben trots op het team en de samenwerking tussen alle partijen waarmee we samen mogen werken aan dit duurzame project. Het is mooi te zien dat we zo bij kunnen dragen aan een gezonde plek om te leven en te werken in dit toekomstbestendige stukje Hilversum."

De vier vier woontorens met lift, eengezinswoningen aan de rand van het terrein en de 41 eengezins- koopwoningen maken de nieuwe wijk compleet. Eerder was er al de opening van het nieuwe kantoor van de Alliantie en de kolos met daarin 95 huurappartementen (zie foto hieronder). De parkeergarage onder het maaiveld biedt plek aan 132 voertuigen. Twee woontorens en het kantoor van de Alliantie zijn straks bereikbaar vanuit de parkeergarage. 

Archieffoto: Bastiaan Miché

Uit de krant