Michel Huisman.
Michel Huisman. Foto's: Bastiaan Miché

'Plan 'Zeven Straatjes' mag niet en het moet verboden worden'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Heeft deze bijeenkomst nog wel zin en hoe denken de politieke partijen in Hilversum hier nu over? Dat waren de twee belangrijkste en terecht gestelde vragen tijdens de discussieavond dinsdag over het plan 'De Zeven Straatjes' aan de voorzijde van het Stationsgebied en de volgens velen nadelige gevolgen daarvan voor Hilversum-Oost. Op beide vragen kregen de ruim 200 aanwezigen eigenlijk geen antwoord.

De bijeenkomst in de Morgenster was een initiatief van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs en bedoeld om de aanwezige wethouders en raadsleden zover te krijgen om, zoals organisator en presentator Peter van Dulst verwoordde, nog eens goed over de ontwikkelingen na te denken. Hij zei dan ook nee tegen het voorstel vanuit het publiek voor 'een rondje politiek', omdat die politiek pas in maart tijdens een raadscommissie aan het woord is.

Tekst gaat verder onder foto. 

Wethouders Arno Scheepers en Wimar Jaeger waren wel aanwezig, maar als toeschouwer.

Maar aan alles was wel te merken dat de bijeenkomst vooral was bedoeld om de politiek te laten kiezen voor de 'Vier Brinkjes', het alternatieve plan van Michel Huisman. Want nadat secretaris Sophie Keulemans van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (tevens architect) het plan van 'De Zeven Straatjes' heel keurig maar ook vrij vlak had gepresenteerd, eindigde ze met de conclusie dat het plan niets doet met het Oosterspoorplein en volledig 'noord-zuid' is in plaats van dat west en oost met elkaar worden verbonden.

Heerlen
Vervolgens was het woord aan Huisman, uiteraard de hoofdact van de bijeenkomst. Zonder nostalgisch te willen zijn, verklaarde hij - gesteund door maar liefst 270 dia's - andermaal dat er van het eens zo mooie Hilversum nog maar weinig over is. Hij miste de liefde in de gebouwen rondom het station en zag alleen 'dat het geen hol mag kosten'. Zoals al eerder in deze krant wil Huisman een verhoogde stad met meervoudig ruimtegebruik realiseren, zoals hij dat ook in Heerlen (het Maankwartier) heeft gedaan. Van belang daarbij is dat Oost deel gaat uitmaken van de stationsplannen en niet tegen een muur aankijkt die straks met de nieuwbouw op de Koninginneweg in zijn ogen zal ontstaan. 

'Monotone bevolkingsopbouw'
Hoofdplanoloog Jos Gadet van de gemeente Amsterdam was uitgenodigd om te benadrukken hoe belangrijk het is om plekken met elkaar te verbinden en doodlopende stukken te voorkomen. Want die plekken zijn niet in trek en dan ontstaat daar een 'monotone bevolkingsopbouw' met vaak laagopgeleide mensen, zwarte scholen en criminaliteit. En die kant gaan het Oosterspoorplein en Oost op met het plan De Zeven Straatjes, vindt Gadet. "Ik spreek hier nu als geograaf. Het (De Zeven Straatjes, red.) mag niet en het moet voorkomen worden."

Uit de buurt zelf uitten achtereenvolgens Patrick Weening en Martin Triebels nog hun zorgen aan de aanwezigen. Zo gaf Triebels aan dat er al jaren een verschil is tussen de ene kant en andere kant van het spoor en 'er nog veel werk te verzetten is om die twee werelden gelijk te krijgen'. Met de ontwikkelingen rondom het station is er volgens hem weer een nieuwe kans om West en Oost met elkaar te verbinden. En die mag de politiek, aldus de Hilversummer, niet laten lopen.

Peter van Dulst (met microfoon in de hand) en Martin Triebels.

Wethouder Arno Scheepers had de gehele bijeenkomst zijn mond gehouden. Na afloop zei hij 'wisselende geluiden' te hebben gehoord. "Wat ik merk is de grote behoefte om verbinding tussen het centrum en Oost en daar ben ik het volstrekt mee eens", aldus de liberaal. Hij gaf daarbij toe dat het Oosterspoorplein momenteel geen fijne plek is om te zijn, maar er wel degelijk plannen zijn om hier - bijvoorbeeld middels de spoorzonebijeenkomsten - iets aan te veranderen. Dat de centrum- en oostzijde niet tegelijk kunnen worden aangepakt, komt volgens de wethouder ook door de complexiteit van Oost. Bovendien, op Theater Achterom na, heeft de gemeente niks in bezit.

En het beeld van Huisman dat er vanaf de Noorderweg gezien richting het centrum een grote muur ontstaat, is volgens Scheepers niet terecht. Tussen de 'kleine' bouwblokken daar komen namelijk brede zichtlijnen. En ook het beeld dat de politiek niet luistert naar de burgers in dit dossier klopt niet. Er zijn juist heel veel bijeenkomsten geweest en dit plan is juist tot stand gekomen op invloed van veel Hilversummers. De reactie daarop van enkele critici: die wonen aan de centrumzijde van het spoor.

Meer over het Stationsgebied van Hilversum morgen in de Gooi en Eembode.

Uit de krant