Maandagavond zat de burgerzaal vol. Het concept Gebiedsagenda 1221 kan rekenen op veel belangstelling en betrokkenheid.
Maandagavond zat de burgerzaal vol. Het concept Gebiedsagenda 1221 kan rekenen op veel belangstelling en betrokkenheid. Foto: Bastiaan Miché

Bewogen presentatie conceptplan Gebiedsagenda 1221

Buurt / wijk

HILVERSUM - Alle alarmbellen gingen af. WhatsApp draaide op menig telefoon overuren om de achterban te informeren en gerust te stellen. Want waarom moesten de aanwezigen tijdens de presentatie van de concept Gebiedsagenda voor 1221 aangeven welke voorkeur zij hebben voor een project en een pact sluiten met de gemeente?

Op voorhand lijken blauwe stickers en wantrouwen niets met elkaar te maken te hebben. Maar wie maandagavond in het raadhuis was, kent het causale verband wel. De onrust in de burgerzaal nam toe toen de presentator van de bijeenkomst over het concept Gebiedsagenda 1221 (hierin staan de contouren van de ontwikkelrichting voor de Kleine Drift-, de Electro- en de Geuzenbuurt) Edwin van Uum met het voorstel kwam om stickers te gaan plakken. Welk project heeft de voorkeur van de zaal? Op deze manier wilde het kernteam een indicatie krijgen waar de aanwezigen zelf mee zouden willen beginnen met de aanpak van de leefbaarheid in de drie genoemde buurten.

De aanwezigen, waaronder veel buurtbewoners, ontwikkelaars en politici, voelden direct nattigheid, ook al zei de gastheer dat het om een informele stemming zou gaan: het kernteam was nieuwsgierig naar waar de bezoekers van de bijeenkomst mee zouden willen starten.

Hakken in het zand
Vanaf dat moment was het hakken in het zand. Diverse sprekers gaven aan verrast te zijn door deze vraag. Zij dachten een presentatie bij te wonen. Voorkeuren aangeven met blauwe stickers en prioriteiten kenbaar maken zou geen onderdeel zijn van de bijeenkomst. Zij voelden zich op het verkeerde been gezet en kregen het gevoel dat de gemeente hier een officieus meetmoment van wilde maken.

Niet gehoord
En dat terwijl de onvrede in Oost al groot is. Zo zat De Geus vorige week donderdag tot de nok toe vol. Bewonersgroepen hadden een bijeenkomst georganiseerd om te praten over alle ontwikkelingen in hun buurten. In het algemeen voelen de inwoners van Oost zich, op het proces van de spoorzone na, door de gemeente niet gehoord en niet betrokken. Ze mogen op plannen schieten, maar mogen niet vanaf moment één meedenken. Zij verwijzen dan bijvoorbeeld naar het voorstel van de kleine spoorbomen.

Uiteindelijk greep wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening maandag in. De blauwe cirkels bleven gewoon op de al verspreide velletjes. "Het vertrouwen is niet denderend en daar zijn maar vier kleine stickers voor nodig om dat aan te tonen", constateerde liberaal. "Als overheid hebben we steken laten vallen en misschien ook de bewoners wel door te zeggen dat het er niet toe doet. Maar het doet er wel toe."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant