Afbeelding
Foto: Politie

Hilversumse (56) slachtoffer van identiteitsfraude; daders aangehouden

Politie & Justitie

HILVERSUM - De politie heeft maandag twee mannen opgepakt op verdenking van identiteitsfraude en online fraude. De zaak kwam aan het licht doordat een 56-jarige vrouw uit Hilversum begin dit jaar slachtoffer werd. 

Op haar naam en met haar e-mailadres werden bij diverse webwinkels meerdere bestellingen gedaan, voor een bedrag van in totaal enkele honderden euro’s. De bestelde goederen werden vervolgens op een ander adres afgeleverd. Telkens werd voor ‘achteraf betalen’ gekozen, waardoor de vrouw pas later de rekeningen kreeg. Toen zij in haar mailbox e-mails ontving van deze bestellingen, gingen de alarmbellen rinkelen. De vrouw schakelde direct de politie en de betaaldienst in. Hierdoor wist zij enkele bestellingen te annuleren en erger te voorkomen.

Door onderzoek kreeg de politie twee mannen, 37 en 52 jaar uit Enschade, in beeld. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij ten minste vier zaken. Daarnaast heeft de politie aanwijzingen dat de twee zich vermoedelijk op frequente wijze bezighielden met andersoortige oplichting, zoals marktplaatsfraude. De twee zouden op de website voor tweedehands goederen producten te koop aanbieden, om vervolgens na betaling door de koper het product niet te leveren.

Uit onderzoek van de politie kwam ook naar voren dat de persoonsgegevens van het Hilversumse slachtoffer mogelijk bij een datalek zijn verkregen. Vervolgens zijn deze gegevens mogelijk verhandeld en zo in verkeerde handen gekomen. De politie heeft de woningen van de twee mannen doorzocht. Meerdere gegevensdragers werden in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar het tweetal.

Is jouw e-mailadres in handen van criminelen?
In maart publiceerde de politie dat er e-maillijsten worden verhandeld en gebruikt worden door criminelen. In totaal gaat het om 7,3 miljoen unieke e-mailadressen. Ook in deze zaak is het aannemelijk dat de e-mailadressen afkomstig zijn van dergelijke lijsten. Controleer daarom of jouw mailadres op deze lijst staat via politie.nl/checkjehack (doe dit alleen via politie.nl en niet via een andere site!). 

Uit de krant