Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Bestuur Hart voor Hilversum stapt op

Politiek

HILVERSUM - Het bestuur van Hart voor Hilversum is vandaag opgestapt. De leden zijn het oneens over de gang van zaken rond de totstandkoming van een nieuwe coalitie. "Wij zijn van mening dat Hart voor Hilversum is verkwanseld door een paar mensen met een tomeloze ambitie", schrijft voorzitter Marjon Heijnen op Facebook.

Het rommelt al geruime tijd binnen de lokale partij, na de verkiezingen de grootste van Hilversum. Veel leden plaatsten vraagtekens bij het besluit van fractievoorzitter Karin Walters en raadslid Henk Blok om een nieuwe coalitie proberen te vormen met D66 en VVD. Dat waren de afgelopen vier jaar juist de twee partijen waar Hart regelmatig mee in de clinch lag. Met name over Gooistad waren de meningen verdeeld.

Groot was de verontwaardiging toen naar buiten kwam dat Hart nu toch akkoord dreigt te gaan met op termijn één Gooise gemeente. En afgelopen week berichtte mede-oprichter Meijndert Ruitenberg (en oud-raadslid) van Hart dat de al weken durende coalitieonderhandelingen te lang duren. "Leden en fractie van Hart voor Hilversum worden niet of onvoldoende betrokken of geïnformeerd. Het pluche mag nooit de leidraad zijn."

Het bestuur meldt nu vandaag dat het nieuwe coalitieakkoord tussen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks zou zijn goedgekeurd. "Een akkoord waar het bestuur part noch deel aan heeft gehad. Conform de reglementen hoeft dat ook niet, conform de ongeschreven regels van HvH had ons dit alleszins wenselijk geleken. De beslissingen die we in een eerder stadium wel hadden genomen zijn zonder enige vorm van overleg afgeserveerd en dat betreuren wij ten zeerste."

Een 'gebrek aan openheid, vertrouwen en respect van mevrouw Walters en de heer Blok' is voor het bestuur reden om haar taken neer te leggen. "Dit zijn niet de mensen met wie wij samen willen werken, dit is niet langer het hart waar we ons zo voor ingezet hebben in de afgelopen jaren." (...) "Hart voor Hilversum heeft de plicht zich aan de verkiezingsbeloften te houden, zelfs als dat betekent dat we weer de oppositie in moeten. Ook als team heb je de morele plicht achter en naast elkaar te staan en elkaars beslissingen te accepteren en respecteren."

Op verzoek van Ruitenberg vindt er dinsdag 29 mei een algemene ledenvergadering plaats. Er staan twee onderwerpen op de agenda: de coalitie-onderhandelingen en het aftreden van het bestuur. 

Uit de krant