Met het omhoog houden van de groene of rode kaart gaven politici en publiek aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Met het omhoog houden van de groene of rode kaart gaven politici en publiek aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling. Foto: Bastiaan Miché

Vóór de verkiezingen duiken politieke partijen de buurten in

Politiek

HILVERSUM - Als het een radiojingle was geweest, dan had de tekst geluid: 'de politiek komt naar je toe deze winter'. Dat is het idee achter het nieuwe fenomeen wijkdebat.

In buurthuizen gaan de politici in op kwesties die in de desbetreffende wijken leven. Met onderwerpen dicht bij huis hoopt de gemeente de interesse voor de lokale politiek en de gemeenteraadsverkiezingen meer aan te wakkeren.

Vorige week vrijdagavond trappen de tien lokale partijen af in wijkcentrum Lopes Dias. Terwijl half Nederland kijkt naar de finale van The Voice van Nederland en Roger Federer zich in Rotterdam weer naar de nummer-1-positie van de wereld tennist, nemen de tien sprekers plaats op hun stoelen in de grote zaal. Alle partijen hebben een eigen plek gekregen waar zij met hun spullen mogen uitpakken. Door de hele zaal zijn posters, vlaggen, bannieren, flyers en tassen zichtbaar.

Even na 20.00 uur begint het wijkdebat. De aanwezigen, zo goed als allemaal vertegenwoordigers van de tien politieke partijen, nemen plaats. Slechts een handjevol buurtbewoners heeft de moeite genomen naar hun wijkcentrum in Noord te komen. Voordat iedereen gaat zitten, halen de luisteraars een rode en een groene kaart van hun stoel, want ook het publiek mag aangeven of zij het eens zijn met de voorgeschotelde stellingen, die betrekking hebben op de situatie in de buurt. Zo moet het debat interactief zijn.

Na het korte voorstelrondje volgen opwarmende stellingen. Debaters en publiek maken kennis met de opzet van het debat en gespreksleider Elisabeth van den Hoogen kan even wennen aan de namen van de hoofdgasten. Zo noemt zij Marleen Remmers een tijdje 'de mevrouw van GroenLinks' en John Tammer van Hilversum1 is bijna een uur lang 'meneer Tammes'. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant