Voor iedereen neemt Mark Rutte de tijd. Veel selfies worden genomen tijdens zijn korte bezoek aan Hilversum.
Voor iedereen neemt Mark Rutte de tijd. Veel selfies worden genomen tijdens zijn korte bezoek aan Hilversum. Foto's: Bastiaan Miché
foto's

Hilversummers kaarten vooral bereikbaarheid aan bij Rutte

Politiek

HILVERSUM - Naast veel selfies heeft premier Mark Rutte vanmiddag op de kop van de Groest korte gesprekken gevoerd met Hilversummers. Niet geheel verrassend is de bereikbaarheid van het dorp het meest terugkerende thema.

Zelf kijkt de minister-president daar ook niet van op. Vaak genoeg is hij in Hilversum te vinden. De trip vanuit Den Haag gaat dan vooral naar het Media Park. Daarnaast is hij goed voorbereid. Hij weet wat er speelt in Hilversum. Zo heeft hij onder meer het verkiezingsprogramma van VVD Hilversum opgevraagd.

Elkaar nodig
"Bereikbaarheid is een onderwerp voor onze lokale VVD hier in Hilversum. Het mooie is dat we vertakkingen hebben met Haarlem en Den Haag, want bij dit soort onderwerpen hebben we elkaar nodig", zegt Rutte voordat hij weer in de auto stapt.

Geld
Die lezing wordt bevestigd door VVD-fractievoorzitter Frits Vogel. De aanwezigheid van Rutte leverde duidelijk aandacht op, maar biedt de lokale partij ook de kans om onderwerpen zoals de bereikbaarheid aan de kaak te stellen. "Dat is heel belangrijk, zeker als we geld nodig hebben om dit te verbeteren", stelt Vogel.

Belletje trekken
Voordat het VVD kopstuk verschijnt op het pleintje voor Dille en Kamille is hij onder meer met lijsttrekker Floris Voorink in de buurt van het raadhuis canvassen. Of zoals burgemeester Pieter Broertjes het zegt: "Hij is belletje trekken." De premier belde aan bij diverse Hilversummers om aan hen te vragen wat goed gaat en wat beter kan.

Glimlach
Datzelfde doet hij voor de koffiekar van de liberalen op de kop van de Groest. Een behoorlijke menigte heeft zich hier verenigd. De een staat te wachten om een foto met hem te kunnen maken, terwijl de ander even een serieus gesprek wil aanknopen. De welbekende glimlach is veelvuldig te zien. Voor iedereen neemt hij uitgebreid de tijd en is de boodschap om woensdag vooral naar de stembus te gaan. 

Afscheid
Na een klein uurtje vertrekt het VVD-gezelschap richting Mout. Op het Marktplein schieten de liberalen en de burgemeester nog wat foto's. Binnen in de horecagelegenheid gaat Rutte nog op de gevoelige plaat met de eigenaren Teus Kroon en Jerry de Vries. Daarna is het tijd om naar de auto te lezen en afscheid te nemen van het Hilversumse comité.

Onwijs leuk
"Dit is onwijs leuk dat hij langskomt", blikt lijsttrekker Floris Voorink terug. Het verzoek om naar Hilversum te komen, kwam van de landelijke partij. Het antwoord was volmondig ja. "Zijn bezoek maakt veel los in Hilversum en bij onze club. Het voelt als steun voor al die mensen die zich al weken vrijwillig inzetten voor de VVD", geeft Voorink aan.


Uit de krant