Wimar Jaeger (midden) geeft tekst en uitleg na het vertrek van de SP uit de coalitie.
Wimar Jaeger (midden) geeft tekst en uitleg na het vertrek van de SP uit de coalitie. Foto: Bastiaan Miché

Jaeger: 'Wij zijn ons anders gaan verhouden naar onze burgers'

Politiek

HILVERSUM - Met vallen en opstaan is het gegaan, maar de gemeente is zich anders gaan verhouden naar de inwoners. Dat meent coalitieleider Wimar Jaeger in zijn terugblik op de collegeperiode. "Als je kijkt naar mijn agenda dan zit ik iedere week aan tafel met buurtcomités en -verenigingen. Dat was in het verleden niet het geval."

Meteen voegt hij eraan toe dat het allemaal nog veel beter kan en moet. Vaak genoeg heeft de gemeente communicatieve steken laten vallen of hebben inwoners of buurtgroepen het idee dat er niet naar hen geluisterd is. Dat realiseert Jaeger zich goed. Maar Hilversum heeft goede stappen gemaakt om als raadhuis meer naar de inwoners te komen.

Als voorbeeld geeft de nu demissionair wethouder de komst van de acht buurtcoördinatoren, de schakels tussen de buurtbewoners en de gemeente. Hun aanstelling is een goede zet geweest. Datzelfde gaat volgens hem ook op voor de vele buurtschouwen die er zijn geweest, het opstellen van buurtagenda's en het correctief raadgevend referendum dat vorig jaar in Hilversum is ingevoerd.

Dat Hilversum een andere relatie heeft met haar inwoners heeft volgens Jaeger ook te maken met de ramp van de MH17. Vijftien Hilversummers kwamen om op 17 juli 2014. "Dat is een enorme dreun geweest en is een van de grote dingen in deze periode geweest", geeft hij aan. "Dat dreunt nog steeds na. Niet alleen omdat er een monument is neergezet in het Dudokpark, maar ook omdat pastoor Jules Dresmé de Vituskerk heeft opengedaan. De gezamenlijkheid die daar uit sprak, dat we als gemeente en inwoners met elkaar bezig waren, heeft geleid tot een nieuwe verhouding. Dat is wat doordreunt."

Dat lijkt haaks te staan op de verharding van de maatschappij en de soms moeizame relatie tussen de gemeente en bewonersgroepen. Op verschillende dossiers is het hard tegen hard gegaan. Noem het bootjesplan voor de Oude Haven, het tweerichtingsverkeer op de Emmastraat of de discussie over de opvang van vluchtelingen. Jaeger zegt dat een klein deel aan de oppervlakte komt drijven.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant