Aafke Vreugdenhil.
Aafke Vreugdenhil. Foto: ChristenUnie Hilversum

ChristenUnie komt drie stemmen te kort voor tweede zetel

Politiek

HILVERSUM - Het kan nog zo zijn dat de ChristenUnie na de restzetelverdeling vrijdagmorgen er in Hilversum er een extra zetel bij krijgt. Voorlopig komt de partij echter drie stemmen te kort voor een tweede stoeltje in de gemeenteraad. "En dat is heel zuur", zegt fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil.

De ChristenUnie beschikte de voorbije acht jaar over twee zetels in de gemeenteraad. Dat was voor een deel te danken aan de lijstverbinding met het CDA, waardoor er eigenlijk altijd wel een restzetel voor een christelijke partij beschikbaar was. Maar een lijstverbinding aangaan mag sinds vorig jaar niet meer.

Daarnaast is de partij de dupe van den hogere opkomst bij de verkiezingen ten opzichte van vier jaar terug. De partij kreeg nu namelijk 99 stemmen meer dan in 2014. Omdat christelijke partijen doorgaans een trouwere aanhang hebben dan bijvoorbeeld linkse partijen - blijkt ook uit onderzoek - is Vreugdenhil ervan overtuigd dat bij eenzelfde opkomst als toen haar partij nu wel twee zetels zou hebben gescoord. 

Maar nu moet Vreugdenhil voorlopig in haar eentje verder namens de ChristenUnie in de gemeenteraad. Toch blijft zij positief. "En ik verwijt mezelf niets. We hebben een fantastisch team, een fantastische campagneleider en keihard gewerkt. We hadden niet meer kunnen doen. En of we nu wel of niet die tweede zetel er bij krijgen, we gaan gewoon vrolijk verder."

In Wijdemeren deed de ChristenUnie voor het eerst sinds lange tijd mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het is de partij niet gelukt een zetel te bemachtigen. Daarvoor kwam de partij 44 stemmen te kort. 

Uit de krant