Erik van Ouwerkerk.
Erik van Ouwerkerk. Foto: Bastiaan Miché

Erik van Ouwerkerk (HvH) met voorkeursstemmen de raad in

Politiek

HILVERSUM - De 264 stemmen zijn net genoeg voor een zetel. Erik van Ouwerkerk, nummer 22 op de lijst van Hart voor Hilversum, wordt ook een beetje tot z'n eigen verrassing raadslid. "Ik ga vreselijk mijn best doen."

Van Ouwerkerk is het konijn uit de hoge hoed van deze verkiezingen. Eigenlijk heeft hij nauwelijks campagne gevoerd en als hij dat al deed dan schoof hij andere kandidaten naar voren. Ondanks dat hij in de luwte opereerde krijgt hij van 264 Hilversummers het politieke mandaat. Dat zijn er twee boven de drempel van de voorkeursstemmen. "Heel veel mensen hebben op mij gestemd. De keerzijde is dat een andere hele goede kandidaat vervangen wordt."

Goed bewijs
Voor Karin Walters, fractievoorzitter van de lokale partij, is de uitverkiezing van de HvH-kandidaat een goed bewijs dat belangbehartigers van een buurt werkt. "Erik is een geboren en getogen Hilversummer. Hij is hier bekend en heeft het vertrouwen gekregen van de kiezer. Dat is democratie", meldt zijn fractievoorzitter Karin Walters.

Voorkeursstemmen
En daar zijn meer voorbeelden van. Met voorkeursstemmen zijn ook HvH-kandidaten Jan Slingerland (Taludweg), Ria de Jong (Liebergen), Hakan Koç (Noord), Michiel Eerenberg (Geuzenbuurt) en Malika Boumadkar (Riebeeck) in de raad gekomen. Dat kost (voorlopig) Henk Blok, de nummer 5 op de kandidatenlijst, een plek in de raadzaal. 

Netwerk
Dat Van Ouwerkerk een groot netwerk heeft in Hilversum dat wist hij wel. Dat heeft hij in de loop der jaren opgebouwd als ondernemer, met zijn voormalige boksschool, als promotor van (kick)boksgala's en als een van de mede-oprichters van Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum. 

Nooit verwacht
In maart 2016 bracht deze groep onder grote belangstelling nog de democratie naar het graf. Exact 24 maanden later heeft Van Ouwerkerk een zetel in de raad bemachtigd. De zaken kunnen snel anders lopen. "Twee jaar terug had ik dat nooit verwacht", bevestigt hij. 

Recht door zee
Met veel enthousiasme begint hij aan het raadswerk. Van Ouwerkerk wil vooral de burgers in problemen helpen en gezien zijn sportverleden draagt hij sport een warm hart toe. "Ik ben vrij nieuw, maar heb al wat ideeën. Ik denk dat ik een goede aanvulling ben voor de partij. De mensen hier zullen een heel andere kant van mij gaan leren keren. Ik ben recht door zee en redelijk. Met iedereen ga ik aan tafel om het gesprek aan te gaan", aldus de Hilversummer.

Uit de krant