De beoogd wethouders: Boermans (D66), Van Rijn (CDA), Klink (VVD) en De Kloet (DorpsBelangen).
De beoogd wethouders: Boermans (D66), Van Rijn (CDA), Klink (VVD) en De Kloet (DorpsBelangen). Foto: Gemeente Wijdemeren

CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 vormen nieuw college Wijdemeren

Politiek

WIJDEMEREN - Onder de titel 'Sterke dorpen, regionaal verbinden' willen de Wijdemeerse coalitiepartijen CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 de komende vier jaar Wijdemeren besturen. Door hun fracties zijn Rosalie van Rijn (CDA), Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen), Jan Klink (VVD) en Joost Boermans (D66) voorgedragen als wethouders. 

Visie van de coalitiepartijen is dat Wijdemeren onderdeel is van een groter geheel. Dit grotere geheel kan alleen functioneren als de kernen daarbinnen bruisend en vitaal zijn. Daar willen zij zich de komende jaren sterk voor maken.

Voor de bestuurlijk toekomst van Wijdemeren zet de coalitie in op de vorming van één gemeente Gooi en Vecht binnen tien jaar en sluit daarbij alle tussenvormen van fusie - dus ook met alleen Hilversum - uit. Bedoeling is om op korte termijn een gerichte strategie en aanpak te formuleren. Hiervoor wordt een strategisch adviseur aangetrokken.

Het sterker maken van de kernen krijgt in de komende bestuursperiode prioriteit. De partijen willen de betrokkenheid van inwoners borgen en stimuleren. Onder meer door het inzetten van een vorm van dorpsraden met eigen budget en bevoegdheden, tijdige communicatie en een directe raadpleging van inwoners.

Portefeuilleverdeling
CDA: Sociaal domein (w.o. WMO, Jeugdwet en Participatiewet), Volkshuisvesting, Kernenbeleid, Cultuur en Sport. Vierde locoburgemeester
DorpsBelangen: Ruimtelijke ontwikkeling, Gebiedsakkoord, Water, Recreatie en toerisme en Vastgoed. Eerste locoburgemeester.
VVD: Financiën, Economische zaken, Onderwijs en invoering omgevingswet. Tweede locoburgemeester.
D66: Bestuurlijke vernieuwing (inclusief Herindeling en Dorpsraden); Milieu en Duurzaamheid, Verkeer en vervoer, Openbare ruimte. Derde locoburgemeester.

Uit de krant