Karin Walters en Wimar Jaeger tijdens de verkiezingsavond in maart.
Karin Walters en Wimar Jaeger tijdens de verkiezingsavond in maart. Foto: Bastiaan Miché

Hart en D66 praten vanavond met elkaar

Politiek

HILVERSUM - Vertegenwoordigers van Hart voor Hilversum en D66 zitten vanavond met elkaar om tafel om te bespreken of zij toch samen een nieuwe coalitie kunnen vormen. Later schuift de VVD daarbij aan.

Dat zeggen formateur Hans Haselager en fractievoorzitter Frits Vogel van de VVD dinsdagmorgen. De liberalen willen namelijk hun samenwerking van de afgelopen vier jaar met D66 een vervolg geven. Om die reden gaven zij maandagavond aan niet verder te willen praten met Hart, GroenLinks en CDA over een nieuw college. 

Haselager vertelt dat de mededeling van de VVD zondagavond toch wel als een verrassing kwam. De gesprekken tussen de vier partijen verliepen in een zeer positieve en constructieve sfeer, en ook inhoudelijk zijn er grote stappen gezet. Omdat het nu toch wel tijd wordt om stappen te zetten, wil de formateur vanavond al bekijken of een samenwerking tussen Hart en D66 mogelijk is. Duidelijk lijkt al wel dat er voor de eerstvolgende commissievergadering medio mei nog geen nieuw college is. 

Lijnrecht
Grote vraag is of Hart en D66 nader tot elkaar komen. De twee grootste partijen van Hilversum (Hart heeft acht zetels, D66 zeven) stonden de afgelopen jaren soms lijnrecht tegenover elkaar en na de eerste ronde van de coalitiegesprekken zette Hart de Democraten buitenspel. Ook D66 gaf begin deze maand toe dat een college met deze twee partijen een zeer moeilijke opgave zou worden. "Afgezien van de behoorlijk politiek inhoudelijke verschillen op gebieden als economie, verkeer en regionale samenwerking, wil D66 werken op basis van vertrouwen en stabiliteit binnen het college en gemeenteraad. Ook in die bestuursstijl is een groot verschil zichtbaar geweest."

Nu de lopende coalitieonderhandelingen zijn geschorst, omdat de VVD graag wil praten met D66, meldt kopman Wimar Jaeger van D66 op de partijwebsite: "D66 heeft de afgelopen jaren succesvol en prettig samengewerkt met de VVD in het college van B&W. Wij hebben een uitnodiging ontvangen van HvH om morgen opnieuw met hen in gesprek te gaan. D66 gaat in het belang van Hilversum graag het gesprek aan over een stabiele en sterke coalitie."

Uitstekende tandem
Fractievoorzitter Frits Vogel vertelt dat zijn partij de afgelopen vier jaar samen met D66 'meters' heeft kunnen maken in Hilversum. De combinatie van wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink omschrijft hij als 'uitstekende tandem'. En dat de gesprekken tussen Hart, VVD, GroenLinks en CDA de afgelopen twee weken prima verliepen, betekent volgens de liberaal niet dat dit de perfecte combinatie is. 

Grote vraag is dan waarom de VVD nu pas komt met deze verklaring en niet al een week geleden. Vogel vertelt dat de VVD de afgelopen dagen Hart voor Hilversum goed heeft leren kennen, maar ondertussen altijd helder is geweest naar Hart over dit standpunt. "En er is zeker geen kostbare tijd verloren gegaan. We beginnen nu zeker niet opnieuw."

Opnieuw
Het nieuws betekent dat het CDA en GroenLinks voorlopig langs de zijlijn moeten toekijken. De mededeling van de VVD verraste fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA, al geeft hij toe dat de VVD de voorbije dagen wel 'worstelde' met wel of niet samenwerken met D66. Wat de uitkomst zal zijn van de gesprekken tussen Hart, D66 en de VVD is gissen, meent Streutker, die natuurlijk heel goed weet dat Hart en D66 niet bepaald hand in hand hebben gelopen de voorbij jaren. Hij stelt daarom voor om opnieuw te beginnen en aan alle partijen te vragen wat de ideale coalitie is. 

Fractievoorzitter en beoogd wethouder Jan Kastje van GroenLinks is 'helemaal niet' verrast door de mededeling van de VVD, zeker nu de onderhandelingen meer de diepte in gingen. Hij maakt zich bovendien geen zorgen dat GroenLinks, toch de grote winnaar van de verkiezingen, alsnog in de oppositie moet plaatsnemen. 

Uit de krant