Karin Walters van Hart voor Hilversum, Floris Voorink van de VVD en Wimar Jaeger van D66 tijdens de verkiezingsavond. Zij zitten vanavond aan tafel, samen met GroenLinks.
Karin Walters van Hart voor Hilversum, Floris Voorink van de VVD en Wimar Jaeger van D66 tijdens de verkiezingsavond. Zij zitten vanavond aan tafel, samen met GroenLinks. Archieffoto: Bastiaan Miché

Formatie verder met HvH, D66, VVD en GroenLinks

Politiek

HILVERSUM - De formatiegesprekken voor een nieuwe Hilversumse coalitie gaan donderdagavond verder met Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. Het CDA zit daar dus niet bij.

Dat meldt Hart voor Hilversum in een persbericht. 'Het gesprek met D66 is positief geweest en heeft een basis van vertrouwen gelegd om verder te spreken."

Hart voor Hilversum en D66 - de twee grootste partijen van Hilversum maar tevens elkaars grootste tegenpolen - spraken dinsdagavond met elkaar. De avond ervoor bleek dat de formatiegesprekken tussen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA waren mislukt, omdat de VVD aangaf graag met D66 verder te willen gaan in het college van burgemeester en wethouders. De samenwerking tussen de liberalen en Democraten de afgelopen vier haar was namelijk goed bevallen.

Woensdagavond kwamen de leden van Hart voor Hilversum bijeen om de gebeurtenissen van de afgelopen week met elkaar te bespreken. Dat heeft dus geleid tot een nieuwe formatieronde met D66, VVD en GroenLinks.

Dicht bij elkaar
"GroenLinks hebben we gekozen aangezien we programmatisch dichtbij elkaar liggen", aldus Hart voor Hilversum. "Met de VVD hebben we reeds twee weken goede en constructieve gesprekken gehad en zijn er voldoende inhoudelijke aanknopingspunten om verder te gaan." Beoogd wethouder Karin Walters geeft daarbij aan dat de vier partijen, die vanavond voor het eerst samen aan tafel zitten, 'echt wel meters moeten maken'. De tijd van elkaar leren kennen en bekijken wat de mogelijkheden zijn, is nu wel geweest. 

Het gesprek van donderdagavond staat opnieuw onder leiding van formateur Hans Haselager.

CDA
Het CDA doet dus niet mee. De christendemocraten melden met verwondering kennis te hebben genomen van het persbericht van Hart voor Hilversum dat een nieuwe formatiepoging is gestart zonder dat hiervoor een informatieronde is gehouden. "Nu de eerste formatieronde op niets is uitgelopen, was het vanuit democratisch oogpunt zuiver geweest om met een onafhankelijke informateur te onderzoeken welke coalitie recht doet aan de verkiezingsuitslag en goed is voor Hilversum."

Een informatieronde geeft volgens het CDA de kans om met meer afstand naar de mogelijkheden en onmogelijkheden te kijken en biedt gelijktijdig ruimte om de overeenkomsten en verschillen tussen de opvattingen en bestuursstijl van de partijen te duiden. "Dat komt de stabiliteit van de nieuwe coalitie en de bestuurbaarheid van Hilversum ten goede. Het CDA zal de onderhandelingen tussen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks met belangstelling volgen. De tegengestelde opvattingen over Gooistad, citymarketing, economie en verkeer en het verschil in stijl tussen deze partijen maakt dat het op zijn minst een interessante tijd gaat worden."

Wethouder Floris Voorink, die namens de VVD onderhandelt, is blij met de keuze van Hart voor Hilversum. "Het gaat erom dat we een stabiele coalitie krijgen die vooruit wil met de stad. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ik hoop dat we snel meters kunnen maken. We zijn er nog niet, er valt ook nog wel een en ander te bespreken, maar het gevoel is goed."

Uit de krant