De vlag ging vrijdag opnieuw uit.
De vlag ging vrijdag opnieuw uit. Foto: Bastiaan Miché

Alweer een medaille: Olympische vlag gaat uit in Radiostraat

Sport

HILVERSUM - Waarom kleuren de straten tijdens het EK of WK voetbal altijd - als Nederland ten minste meedoet - oranje en gebeurt er tijdens de Olympische Spelen helemaal niets? Die vraag stelt Hilversummer Fred Pangemanan zichzelf vlak nadat Kjeld Nuis voor de tweede keer een Olympische gouden medaille heeft weten te winnen.

En dus kan opnieuw de Olympische vlag uit bij zijn woning aan de Radiostraat. Iedere keer wanneer een Nederlander een medaille wint tijdens de Spelen gaat die vlag uit. En dan maakt het niet uit of het nu gud, zilver of brons is. De Hilversummer, hockeytrainer bij 't Spandersbosch, doet het al zeker tien jaar, zegt hij, bij zowel de winter- als zomerspelen.

Pangemanan kreeg de vlag ooit in zijn bezit na een klus voor supermarkt Edah. Bij de rekwisietenafdeling van de NOS huurde hij twee Olympische vlaggen, die hij vervolgens netjes terugbracht. Althans, dat dacht hij. Jaren later vond hij een Olympische vlag terug. "Bleek ik de Nederlandse vlag te hebben teruggegeven. En nu bestaat die afdeling bij de NOS helemaal niet meer."

Op de vraag wat leuker is, de zomer- of winterspelen, zegt Pagemanan dat dat zomerspelen toch wel leuker zijn. Diverser vooral. Toch duurt het - wat de Hilversummer betreft - echt geen twee jaar voordat zijn vlag weer wappert. Immers, binnenkort zijn er de Paralympische Winterspelen. "Die mensen verdienen hem ook. Als je Bibian Mentel (snowboardcross, red) bijvoorbeeld ziet. Dat is toch fantastisch."

Uit de krant