Meerdere aanwezigen hadden vragen voor de sprekers en de in de zaal aanwezige politici.
Meerdere aanwezigen hadden vragen voor de sprekers en de in de zaal aanwezige politici. Foto: Bastiaan Miché

'Plan Zeven Straatjes mag niet en het moet verboden worden'

hilversum Heeft deze bijeenkomst nog wel zin en hoe denken de politieke partijen in Hilversum hier nu over? Dat waren de twee belangrijkste en terecht gestelde vragen tijdens de discussieavond dinsdag over het plan De Zeven Straatjes aan de voorzijde van het Stationsgebied en de volgens velen nadelige gevolgen daarvan voor Hilversum-Oost. Op beide vragen kregen de ruim 200 aanwezigen eigenlijk geen antwoord.

De bijeenkomst in de Morgenster was een initiatief van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs en bedoeld om de aanwezige wethouders en raadsleden zover te krijgen om, zoals organisator en presentator Peter van Dulst verwoordde, nog eens goed over de plannen na te denken. Hij zei dan ook 'nee' tegen het voorstel vanuit het publiek voor 'een rondje politiek', omdat die politiek pas in maart tijdens een raadscommissie aan het woord is.
Maar aan alles was wel te merken dat de bijeenkomst vooral was bedoeld om de politiek te laten kiezen voor de Vier Brinkjes, het alternatieve plan van Michel Huisman. Want nadat secretaris Sophie Keulemans van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs (tevens architect) het plan van De Zeven Straatjes heel keurig, maar ook vrij vlak had gepresenteerd, eindigde ze met de conclusie dat het plan niets doet met het Oosterspoorplein en volledig noord-zuid is in plaats van een verbinding tussen west en oost.
Vervolgens was het woord aan Huisman, uiteraard de hoofdact van de bijeenkomst. Zonder nostalgisch te willen zijn, verklaarde hij - gesteund door maar liefst 270 dia's - andermaal dat er van het eens zo mooie Hilversum nog maar weinig over is. Hij miste de liefde in de gebouwen rondom het station en zag alleen 'dat het geen hol mag kosten'. Zoals al eerder in deze krant vermeld wil Huisman een verhoogde stad met meervoudig ruimtegebruik realiseren, zoals hij dat ook in Heerlen (het Maankwartier) heeft gedaan. Van belang daarbij is dat Oost deel gaat uitmaken van de stationsplannen.

Hoofdplanoloog Jos Gadet van de gemeente Amsterdam was uitgenodigd om te benadrukken hoe belangrijk het is om plekken met elkaar te verbinden en doodlopende stukken te voorkomen. Want die plekken zijn niet in trek en dan ontstaat daar een 'monotone bevolkingsopbouw' met vaak laagopgeleide mensen, zwarte scholen en criminaliteit. En die kant gaan het Oosterspoorplein en Oost op met het plan De Zeven Straatjes, vindt Gadet. "Ik spreek hier nu als geograaf. Het (De Zeven Straatjes, red.) mag niet en het moet voorkomen worden."
Die opmerking kon uiteraard rekenen op goedkeuring uit de zaal. Desondanks bleef de vraag of de bijeenkomst en de stoere taal die werd gesproken zin hadden. "Wat doen de raadsleden hiermee?", vroeg televisiepresentator en bewoner van Oost Aart Zeeman aan Van Dulst. "Is dit een rituele dans of kunnen we nog iets doen?" Van Dulst bleef bij zijn standpunt om geen rondje politiek te doen. Wel, zei hij, verplicht deze bijeenkomst raadsleden goed na te denken of dit de goede weg is.