De visualisatie vanaf de Stationsstraat.
De visualisatie vanaf de Stationsstraat. Foto's: Gemeente Hilversum

Littekens uit het verleden herstellen met dit stedenbouwkundig plan

De stedenbouwkundige uitwerking van De 7 Straatjes zit Hilversum als gegoten, meent de wethouder. Daarnaast werkt het de lelijkheden uit het verleden weg.

vervolg van voorpagina

De 7 Straatjes en het plan van De 4 Brinkjes van de Heerlense kunstenaar Michel Huisman hebben wel degelijk overeenkomsten: beide gaan uit van schoonheid en verbinding. "Alleen doen wij dat op een andere manier", stelt wethouder Arno Scheepers. Tevens biedt dit stedenbouwkundig plan Hilversum de kans om de littekens uit het verleden te herstellen.

In het verleden zijn nogal wat slechte beslissingen genomen, waardoor het station steeds meer van het centrum af is komen te staan. De VVD-wethouder geeft als voorbeeld de Schapenkamp, die zorgt voor een doorsnijding. Het stationsgebouw, dat in de jaren '90 is neergezet, werpt eveneens een barrière op. Met dit plan, dat volgens Scheepers goed bij Hilversum past, wil de gemeente de kans aangrijpen om die littekens weg te werken.

Het uitgangspunt is het kleinschalige, stedelijke karakter van het centrum. "Vanuit het station kom je in een wereld terecht van kleine straatjes, karakteristieke brinkjes en natuurlijk heel veel groen. Met mooie zichtlijnen, vanaf Hilversum-Oost richting het centrum en vice versa, wordt het een echt Hilversums ontwerp. Zo ontstaat er een aantrekkelijk stationsgebied met veel aandacht voor fietsers en voetgangers. Met dit plan gaan we het gebied verder ontwikkelen tot een gastvrije en aantrekkelijke entree van de stad", luidt zijn uitleg.

Voordat de eerste schop de grond in gaat, zijn er al wel wat jaren verstreken. Scheepers hoopt in 2022 te kunnen beginnen. De gemeente is ook afhankelijk van de aanleg van de HOV. De eerste klus is de aanleg van de fietserstunnel. Daarna volgen de bouwblokken van vier tot zes hoog op het Stationsplein. De Koninginneweg komt als laatste aan bod. Zijn inschatting is dat dit project ruwweg acht jaar in beslag neemt.

Aan de andere kant van het station moet ook het nodige gebeuren. Daar wil de gemeente in investeren, benadrukt de wethouder. Dat gebeurt ook in het traject van de spoorzone. Daar heeft zij inwoners, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars voor nodig, omdat Hilversum in Oost nauwelijks iets in bezit heeft. Alleen de Eemnesserweg 7A (het oude Theater Achterom) is van de gemeente. Dat maakt de klus daar lastiger, maar niet minder belangrijk.

Wethouder komt plan in Oost zelf nog toelichten

Woensdag 13 maart bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening het stedenbouwkundig plan Stationsgebied. Deze begint om 20.00 uur in de raadzaal. Op woensdag 27 maart is de raadsvergadering. Bij een akkoord van de politiek gaat de gemeente aan de slag met het bestemmingsplan, dat in het najaar terugkeert naar de raad. Vanwege alle commotie in Oost zegt Scheepers toe het plan toe te komen lichten aan de inwoners. Een datum en een locatie volgen nog. Wel meldt de liberaal dat hij al snel zijn verhaal wil doen.

Een indruk vanaf de Noorderweg richting centrum.
Een indruk van hoe het Stationsplein eruit moet komen te zien.