Zonnig, droog, zeer zacht overdag, kans op nachtvorst

Na een regenachtige periode is het deze week droog dankzij een krachtig hogedrukgebied. Het hogedrukgebied schuift op naar Centraal Europa. Deze positie veroorzaakt een zuidelijke stroming. In de middagen kan het bij volop zon voorjaarsachtig aanvoelen. In de nacht en vroege ochtend treedt stralingsvorst op met rijpvorming door overgang van waterdamp in ijs.

Vrijdag + het weekeinde

Na een koude start van de dag met op grote schaal nachtvorst, komt vrijdag overdag de zon goed uit de verf. Het wordt in de middag 12 à 13 graden. Ook in het weekeinde doet de zon goede zaken. Er staat een zwakke tot matige wind tussen zuid en zuidoost. Er is een grote kans op nachtvorst. Overdag loopt de temperatuur op tot een vroeg lenteachtig niveau van circa 12 à 13 graden. Recordzacht was het midden februari 1998 met 15 à 16 graden.

Trend na het weekeinde

Het droge en rustige weer wordt met de komst van een volgend hogedrukgebied voortgezet. Er is opnieuw zonneschijn, maar waarschijnlijk zijn er rond midden van de week ook enkele wolkenvelden. De temperatuur ligt eerst rond 11 graden, eind van de week mogelijk hoger.

Weetje

Totaal ander weer was het exact 40 jaar geleden, op 14 februari 1979. Noord Nederland werd toen getroffen door een van de zwaarste sneeuwstormen uit onze geschiedenis. Boven de lijn Amsterdam-Harderwijk was er totaal geen verkeer mogelijk. Er vormden zich huizenhoge sneeuwduinen van 3 tot 6 meter. Veel dorpen en wijken van steden raakten ingesneeuwd.