Hilversum Denkt vorig jaar.
Hilversum Denkt vorig jaar. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Twintigste editie van Hilversum Denkt met als nieuw onderdeel Paco Sako; een wonderlijke nieuwe vorm van schaken

Vereniging

HILVERSUM - De Kerkbrink en Kerkstraat zijn komende zaterdag opnieuw het decor van de twintigste editie van Hilversum Denkt, een initiatief van de gezamenlijke denksportverenigingen van Hilversum en de gemeente. Het doel is de Hilversumse bevolking betrekken bij de plaatselijke denksportclubs schaken, mahjong, dammen, bridge en go.

Nieuw onderdeel is Paco Sako; een bijzondere vorm van schaken. Bij Paco Sako spelen deelnemers voor vrede, ze voeren geen oorlog, legt coördinator Kees Schouten van Hilversum Denkt uit. “Zwarte en witte stukken omarmen elkaar en dansen.” Tijdens het evenement zijn er demonstraties van Paco Sako. 

Ook is er Speedcubing, het zo snel mogelijk oplossen van Rubik’s Kubus. Naast de demonstraties kunnen mensen zelf spelen met een aantal soorten kubussen. Te gast is Hilversummer Ron van Bruchem, oud- wereldrecordhouder.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De Go-spelers zijn dit jaar op een andere locatie te vinden: in het nieuwe pand van de Bibliotheek aan de passage van de Gooische Brink spelen zij een toernooi om de Hilversum Denkt 2024 trofee. Verder verzorgt Tamara Havik, Go-topspeler van de Nederlandse dames, demonstraties en leert iedereen de spelregels. Ook voor het eerst houden Hilversum Denkt en de Go Bond een jeugdtoernooi voor kinderen tot 14 jaar. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


De schaakliefhebbers moeten in de Kerkstraat zijn, vlakbij de Kerkbrink. Schaakcoryfee Hans Böhm verzorgt in de middag tussen 13.00 en 16.00 uur een schaaksimultaan. Iedereen kan gratis aanschuiven. Het is geen officiële simultaan, maar met name bedoeld voor kinderen en winkelend publiek. Böhm zal tijdens de simultaan zijn tegenstander helpen waar nodig en aanwijzingen geven. 

Ook de dammers houden dit jaar een simultaanwedstrijd, ook van 13.00 tot 16.00 uur, met de succesvolle jonge dammer Daniël Boxum. Verder staan ook de minder bekende denkspellen, zoals Othello, GIPF project en Mahjong, in de spotlight. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur. Om 16.15 uur is er de afsluiting en prijsuitreiking. 

Uit de krant