Opening Technolabs
Opening Technolabs Foto: Maak het met Techniek

Jongeren maken doormiddel van Technolabs kennis met beroepen in de technieksector

Algemeen

HILVERSUM - De huidige projectperiode Sterk Techniekonderwijs met een jaar wordt verlengd en dat er een nieuwe subsidieregeling STO komt voor de periode 2025 tot 2029.

Technolab-inspiratieworkshop is daar onderdeel van, op deze manier maakt Maak het met Techniek, leerkrachten enthousiast om een bezoek aan de Technolabs op de jaarkalender te zetten.

De de Maak het met Techniek-ambassadeurs bezochten voor deze gelegenheid de Titus Brandsmaschool in Hilversum. Directeur Anoek van Hofwegen vond een gaatje in haar volle - laatste weken voor de vakantie- agenda om de ambassadeurs bij te praten.

“Het scheelt enorm dat dit soort initiatieven er zijn. We willen onze leerlingen zoveel als mogelijk bieden, maar we hebben slechts 25 uren per week waarin al heel veel wordt aangeboden. Onderwerpen zoals techniek en technologie krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Dus dan maakt een bezoek van de techniekambassadeurs of een les in het Technolab dat we de krenten in de pap voorgeschoteld krijgen”, aldus Hofwegen. 

Lage drempel
De Maak het met techniek-ambassadeurs zijn vmbo-scholieren die een passie hebben voor techniek. Hofwegen: “En dat straalden zij ook uit, ik zag hoe leuk ze het vinden om te doen.” En het speciale techniekjack dat de scholieren erbij aan hebben maakt het helemaal af. Ze hebben torens gebouwd van ongekookte spaghetti en marshmallows. Het groepje dat de hoogste en stevigste toren bouwde won. “Onze leerlingen vonden het erg leuk om te doen en vonden het bijzonder fijn dat de begeleiders vmbo-scholieren waren. “Dat zag ik aan het onderlinge overleg: dat ging gewoon heel gemakkelijk en gemoedelijk. Je ziet dat de drempel voor de kinderen om zich te geven daardoor een stuk lager ligt”, aldus Hofwegen.

De directeur van de Titus Brandsmaschool zag het bezoek van de Maak het met Techniek-ambassadeurs als een opwarmer voor meer: “Het is nu aan de scholen in het Gooi om door te pakken middels een bezoek aan de Technolabs. Ik waardeer het initiatief Maak het met Techniek enorm en denk dat dit nodig is om techniek goed op de kaart te zetten bij de kinderen uit groep 7 en 8. Met vier Technolabs met elk hun eigen thema’s valt er flink wat te kiezen. Wij gaan de Technolabs zeker een bezoek brengen!”

Sterk Techniekonderwijs
Talent Primair, onderwijsorganisatie met 22 basisscholen in Gooi en Vechtstreek, uit Huizen is de nieuwste samenwerkingspartner van Sterk Techniekonderwijs (STO) het Gooi. De onderwijsorganisatie ontwikkelt op betrokken wijze talenten voor een betere wereld met uitdagend onderwijs en stimuleert een actief lerende houding. Hiermee sluit de ambitie van Talent Primair naadloos aan op de ambitie van STO het Gooi die alle jongeren uit het Gooi hun talent voor techniek wil laten ervaren. 

Derek Laout, projectleider ICT van Talent Primair: “Wij willen dat leerlingen zich breed kunnen ontwikkelen, dat betekent dus ook op het gebied van techniek en digitale geletterdheid. Er zijn genoeg kinderen die wat minder lezen of minder taalgevoelig zijn en misschien juist helemaal wild worden van techniek. Wij proberen leerkrachten en leerlingen hierin mee te nemen.”

Technolabs
Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan de Technolabs vindt Derek. “We hebben mensen op allerlei plekken nodig, maar als een kind kiest voor techniek wordt daar een beetje beetje meerwarig over gedacht, zeker in het Gooi. Terwijl ook hier genoeg kinderen zitten die goed gedijen op een kaderopleiding van het vmbo als College de Brink of Yuverta. Als groep 7/8-leerlingen daar al een keer geweest zijn is de kans groter dat ze hier enthousiast over vertellen thuis en een ouder zich achter de oren krabt. Dat vind ik het mooie aan Maak het met Techniek.”

Uit de krant