Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

SBK Kunstuitleen sluit deuren definitief: komende zaterdag opruimingsuitverkoop

Bedrijven

HILVERSUM - Het is binnenkort echt einde verhaal voor de SBK Kunstuitleen Gooi en Eemland. Om die reden houdt de in de Bibliotheek Hilversum gevestigde organisatie komende zaterdag een opruimingsuitverkoop.

Stichting Beeldende Kunst Kunstuitleen Gooi en Eemland heeft de voorbije 48 jaar allerlei soorten kunstwerken aangeboden. De collectie omvat werk van zowel gerenommeerde als opkomende kunstenaars uit zowel de regio als de rest van Nederland. 

Sinds 1995 is de kunstuitleen onder meer gevestigd aan de ‘s-Gravelandseweg in Hilversum. Nu echter, gaan deuren dicht. “Door de verhuizing van de bibliotheek naar het centrum en de verkoop van het pand werden wij geconfronteerd met verdubbeling van de huurkosten in de nieuwe locatie in de Gooische Brink en dat is voor onze Kunstuitleen zonder subsidie niet op te brengen”, zei directeur Rolf Nieuwenhuijse al eerder. 

Een subsidieverzoek aan de gemeente werd met nee beantwoord, ook na vragen hierover van de lokale SP-fractie. Wethouder Arno Scheepers zei hierover: “De kunstuitleen krijgt al vanaf 2012 geen subsidie, dat geldt voor de meeste in Nederland. Ze bedrijven zichzelf. Het is ook een commerciële activiteit, waar het al een paar jaar moeizaam gaat. Daar zien wij geen toekomst in.”

Jaren vol inspiratie
Dat betekent dus definitief einde verhaal voor de kunstuitleen. Daarom is er zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur een opruimingsuitverkoop met kortingen tot 50 procent. “Iedereen is van harte welkom om langs te komen, aangezien alles moet worden verkocht”, aldus Nieuwenhuise. “Van kunstwerken uit eigen bezit tot winkelinventaris, van lijsten tot vitrinekasten. Wij willen iedereen bedanken die in de afgelopen 48 jaar op welke manier dan ook betrokken is geweest bij de Kunstuitleen. Het waren jaren vol inspiratie en enthousiasme voor de beeldende kunst.”

Uit de krant