Andries Leibbrand met drie medewerkers, waaronder zijn moeder (rechts).
Andries Leibbrand met drie medewerkers, waaronder zijn moeder (rechts). Foto: Bastiaan Miché

‘Ook echt opgegroeid in het slagersvak’: Kleinzoon van Dries en zoon van André Leibbrand opent zaak op de Groest

Bedrijven

HILVERSUM - Als kleine jongen stond Andries Leibbrand al bij zijn opa Dries in de slagerij aan de Schoolstraat en Vaartweg en jaren later hielp hij zijn vader André die de zaak overnam. Nu is hij na jaren afwezigheid terug in Hilversum met een eigen zaak: aan de Groest. 

Het is druk deze ochtend in de fris ogende zaak waarin de nu 40-jarige Andries Leibbrand en zijn medewerkers de klanten helpen. Zelf is hij op dat moment druk met de gehaktmolen, maar achter de toonbank staan drie medewerkers klaar om de klanten te helpen. De reacties zijn ook enthousiast, zegt hij. Er zijn ook al bloemen bezorgd. “Half maart was de deal rond, onlangs zijn we stilaan opengegaan. Een leuke feestelijke opening gaan we nog doen.”

Leibbrand heeft de winkel overgenomen van Frans Krijnen. Die had de zaak overgenomen van André Leibbrand en verhuisde ermee van de Schoolstraat naar de Groest. De familie Leibbrand startte na het vertrek uit Hilversum een eigen zaak in Amsterdam.

Maar nu is de familie dus weer terug in Hilversum. Het telefoonnummer is zelfs nog hetzelfde als toen Leibbrand naar de hoofdstad vertrok, lacht de Soester. “Ik kende het nog uit mijn hoofd. Ik ben ook echt opgegroeid in het slagersvak, stond als 8- of 9-jarige al in de winkel. Ik vind het ook heel leuk om te doen, vlees is mijn passie. Ik ben gek op goede kwaliteit vlees. Dat laatste is heel belangrijk. En ook leuk natuurlijk is de communicatie naar klanten toe. Ik heb er vroeger weleens aan gedacht om iets anders te doen, maar een kantoorbaan is niets voor mij. En dit is mij altijd goed bevallen.”

Duidelijk was wel toen zijn ouders de zaak in Amsterdam verkochten en Leibbrand voor zichzelf wilde beginnen het een vestiging zou worden bij hem in de buurt. De hoofdstad vond hij te ver weg. Hilversum had - zeker ook gezien het verleden - de voorkeur. “Frans was rond de 60 jaar en wilde stoppen met de winkel. En het was een leuke winkel. Hij heeft het goed gedaan. En deze locatie was voor mij natuurlijk een goede, zo in het centrum.”

Van belang voor Leibbrand is vooral om een goed stuk vlees te verkopen voor een normale prijs. “Er zijn heel veel slagers in andere steden die zo verschrikkelijk duur zijn. Dan kunnen mensen het niet meer betalen. Als je het goed doet en het voor een leuke prijs kunt verkopen, is iedereen tevreden.”

En eigenlijk is Leibbrand nog altijd een familiebedrijf. Zo krijgt hij op de zaterdag hulp van zijn dochter en regelmatig - ook deze dag - staat zijn moeder in de winkel. Is zij trots op haar zoon? Ja, zegt zij. “Heel leuk dat ik dit nog mee mag maken.”

Leibbrand lacht, is blij met de hulp. Hij voegt nog toe ook te kijken naar het leven dat de varkens en kippen hebben gehad voordat zij in de verkoop gaan. “Dat vinden wij wel heel belangrijk. Ik ben dan wel slager, maar ik houd van dieren.”

Slagerij Leibbrand aan de Groest 40 is open van dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Uit de krant