Voorlopig staat het gebouw er nog wel, pas over een paar weken begint de sloop echt.
Voorlopig staat het gebouw er nog wel, pas over een paar weken begint de sloop echt. Foto: Bastiaan Miché

Sloop GAK-gebouw voorzichtig gestart

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Wat gaat er gebeuren met mijn gedicht dat aan het gebouw hangt?" Die vraag stelde voormalig stadsdichter van Hilversum, Robert Grijsen, over zijn gedicht 'Ik wacht' dat al enige tijd aan het GAK-gebouw hangt. Dat blijft behouden, stelt een gemeentewoordvoerder gerust. Maar van de rest van het gebouw blijft (nagenoeg) niks over.

Dat veel Hilversummers iets vinden van het GAK-gebouw, daar is 'sloper' Hendrie van 't Ende van Scheffer Groep maandag al wel achter gekomen. Terwijl hij de hekken rondom het complex plaatst en zo nu en dan die hekken opent om een containerwagen binnen te laten, wordt hij continu aangesproken door voorbijgangers die zich afvragen wat er gaande is. "De mensen zijn blij dat het gesloopt wordt, vinden het allemaal een lelijk gebouw", is zijn conclusie.

Het in Wezep gevestigde bedrijf is overigens niet onbekend in Hilversum. Eerder was het al betrokken bij de sloop van de oude Eurobioscoop. Wat dat betreft spreekt het GAK-gebouw hem minder aan. Er is weinig bijzonders aan. Wat betreft de sloop zijn er wel knelpunten. Daarom komt er op de fietstunnel een steiger en moet er ook rekening worden gehouden met de busbaan. "Het is geen moeilijke sloop, maar het vergt wel aandacht. Het moet ook zorgvuldig gebeuren. De begane grond en kelder blijven namelijk."

De sloop is nodig omdat het pand de ontwikkeling van het vernieuwde stationsgebied in de weg staat. Scheffer Groep heeft voor die sloop een halfjaar de tijd. Voorlopig gaat Van 't Ende vooral binnen aan de slag. Zo moet de kelder eerst leeg en het asbest nog worden gesaneerd. Kom over een paar weken nog maar een keer langs, is zijn boodschap. Dan pas komt de kraan en het bijbehorende spektakel.

Mogelijk is dan ook duidelijk waar het doek met daarop het gedicht - het eerste in de openbare ruimte van Hilversum - van Robert Grijsen komt te hangen. Hijzelf wil daar overigens niet al te dramatisch over doen. "Er zijn voldoende mensen die het hebben kunnen lezen."

Uit de krant