'Gebruik van fiets ontmoedigd in Hilversum'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Rondom het GAK-gebouw is het voor fietsers momenteel gedoe.
Rondom het GAK-gebouw is het voor fietsers momenteel gedoe. (Foto: Bastiaan Miché)

'Gebruik van fiets ontmoedigd in Hilversum'

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Gemotoriseerd verkeer krijgt bij werkzaamheden in Hilversum prioriteit en de fietser moet bij onvoldoende ruimte wijken. Dat stelt de ChristenUnie (CU). De partij stelt daarom woensdagavond vragen aan verkeerswethouder Annette Wolthers (D66). 

De oppositiepartij verwijst daarbij naar het coalitieakkoord. Daarin staat dat het college van burgemeester en wethouders het fietsverkeer willen bevorderen. CU-medewerker Bas Nanninga is het daar van harte mee eens, maar meent dat bij ij de wegwerkzaamheden in de afgelopen maanden het beleid van de gemeente omgekeerd te zijn.

Stelselmatig
"Wil je snel van A naar B, dan kun je tegenwoordig vaak beter de auto nemen", aldus Nanninga. "Stelselmatig moet de fietser wijken voor CO2 en fijnstof uitstotende auto's. Een grote verzameling aan borden beschrijft wat er van de fietser verwacht wordt: de fietser moet maar gaan lopen, tegen de richting in fietsen op het tegenoverliggende fietspad of een heel eind omfietsen."

Gevaarlijke situaties
Als voorbeelden noemt Nanninga onder meer de Havenstraat, Herenstraat, GAK-gebouw en Oosterengweg. "In al deze gevallen merkt de automobilist niets en kan gewoon doorrijden. De ChristenUnie vindt dat op deze manier het gebruik van de fiets in Hilversum wordt ontmoedigd en dat het kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het lijkt erop dat het voorkomen van files de eerste prioriteit heeft bij wegwerkzaamheden, terwijl daarmee het gebruik van de auto alleen maar wordt bevorderd."

Nanninga wil graag een reactie van de wethouder en vraagt zich af welke mogelijkheden Wolthers ziet in het meer bevorderen van het fietsgebruik in Hilversum.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>