'Complete renovatie zou betekenen dat het zwembad een jaar dicht moet'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het zwembad zit nu aan de vaak drukke Jan van der Heijdenstraat.
Het zwembad zit nu aan de vaak drukke Jan van der Heijdenstraat. (Foto's: Bastiaan Miché)

'Complete renovatie zou betekenen dat het zwembad een jaar dicht moet'

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Wie een duik wil nemen in zwembad De Lieberg hoeft niet te vrezen voor zijn of haar veiligheid. Dat valt op te maken uit de brief van het college van burgemeester en wethouders van Hilversum (B en W). Na de twee incidenten van november vorig jaar en april dit jaar zijn er maatregelen genomen. Er is wel een grote maar.

De gemeente is inmiddels een onderzoek gestart waarin verschillende toekomstscenario's van het zwembad worden uitgewerkt. Directe aanleiding zijn de twee incidenten van het afgelopen jaar waarbij het bad aan de Jan van der Heijdenstraat moest worden ontruimd.

Tekst gaat verder onder foto.

Zo stond het complex vorig jaar november vol met rook. In april dit jaar raakten meerdere mensen - onder wie een groep scholieren van het MBO College - onwel en moest iedereen naar buiten. Verstopte luchttoevoerkanalen zouden de oorzaak zijn van alle ellende. "De maatregelen die acuut nodig waren om herhaling te voorkomen, het schoonmaken van de luchtkanalen, zijn direct na constatering genomen", schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Inmiddels hebben de gemeente en exploitant Optisport goede afspraken gemaakt over het onderhoud en beheer van het zwembad om toekomstige incidenten te voorkomen. Ook is er voldoende budget opgenomen voor onderhoudskosten. "Dit garandeert een veilig en adequaat functionerend zwembad voor de komende jaren", schrijven B en W. "Er is een extern toezichthouder aangesteld om hier op toe te zien."

Desondanks is duidelijk dat het populaire zwembad met 42 jaar verouderd is. Dat leidt tot hoge onderhoudskosten en dito exploitatiekosten. Bovendien is het zwembad verre van duurzaam. Om die reden start Hilversum het onderzoek.

Een rondgang langs de verschillende verenigingen die gebruikmaken van het zwembad, leert dat eigenlijk iedereen een geheel nieuw zwembad verkiest boven renovatie. Zo vindt ook voorzitter Arno Geul van HZC de Robben de huidige locatie niet meer van deze tijd. Daarom zijn er twee opties: het huidige bad renoveren of een geheel nieuw zwembad ergens anders in Hilversum.

Geul kiest voor dat laatste. En dan maakt de locatie niet eens zo heel veel uit, als het maar ergens langs de rand van Hilversum is. Dat kan dus Anna's Hoeve zijn, maar ook Kerkelanden. "Een complete renovatie zou betekenen dat het zwembad een jaar dicht moet. Dat is de doodsteek voor onze vereniging", zegt hij.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>