De plannen van Michel Huisman zijn te zien op deze maquette. Maandag geeft de kunstenaar tekst en uitleg.
De plannen van Michel Huisman zijn te zien op deze maquette. Maandag geeft de kunstenaar tekst en uitleg. Foto: Michel Huisman

Stationsgebied: 'Kleine groep lijkt wakker te worden in Hilversum'

Buurt / wijk

HILVERSUM - Is het boek over het model voor het stationsgebied echt dicht of komt er nog een hoofdstuk bij? Er lijkt licht tussen de deur te komen nu kunstenaar Michel Huisman maandag zijn plan van De Vier Brinkjes aan de gemeenteraad presenteert.

Wat de gemeente betreft is daar geen sprake van. De inspiratiebijeenkomst verandert niets aan de uitgestippelde koers van De 7 Straatjes.

Zijn schrijven aan de Hilversumse politiek lijkt zin te hebben gehad, want Huisman keert 17 december terug naar het raadhuis. Daar was hij donderdag 8 november al te gast tijdens een sessie van de VVD Hilversum over de vernieuwing van het stationsgebied. Daar lichtte de man, die in zijn woonplaats Heerlen het stationsgebied al vormgaf (het Maankwartier), zijn Hilversumse idee toe.

Dat leidde tot veel begeestering bij de tientallen aanwezigen. Huisman schreef het college van burgemeester en wethouders en de raad zelfs tweemaal aan. Twee dagen voor zijn VVD-presentatie had het college besloten te kiezen voor het model De 7 Straatjes. In zijn mails hield hij een pleidooi om toch ruimgeestig en vrij genoeg te zijn om open te staan voor een totaal onderbelicht plan.

"Voor mijn gevoel lijkt er toch een kleine groep wakker te worden en komt er daarmee licht tussen de deur", vertelt Huisman. De kunstenaar kraakt het plan van de gemeente. Het gekozen model noemt hij 'een riskante route' en 'een magere oplossing'.

Volgens hem gaat de geschiedenis zich herhalen in Hilversum. "Het soort fout dat gemaakt is met het oude station gaan ze hiermee nog eens stevig overdoen", zijn Huismans woorden. "Kan iemand mij eens uitleggen wat de Koninginneweg te maken heeft met het stationsgebied? Dat is gewoon ontwikkeling. De gemeente moet de panden tegen marktconforme prijzen opkopen, slopen en dan nieuwbouw neerzetten. Wil je daar nog winst op maken dan moet je vijf hoog de lucht in", aldus de kunstenaar.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant