Met veel humor en beeldmateriaal lichtte Michel Huisman maandag zijn idee voor het stationsgebied toe.
Met veel humor en beeldmateriaal lichtte Michel Huisman maandag zijn idee voor het stationsgebied toe. Foto: Bastiaan Miché

Kiest Hilversum voor de nieuwe school of gaat ze terug naar de jaren 70?

Buurt / wijk

HILVERSUM - Gaat Hilversum mee in de nieuwe gedachte of keert de gemeente terug naar het tijdperk van de jaren 70? Wat kunstenaar Michel Huisman betreft, staat Hilversum op een kruispunt als het gaat om het opknappen van het stationsgebied. Daar is absoluut iets smaakvols van te maken, maar naar zijn mening gaat dat niet gebeuren met het model van De 7 Straatjes.

Als Willem Marinus Dudok vorige eeuw niet de vrije hand had gehad, maar ook een raadhuis had moeten maken uit een paar voorkeursvarianten en daarna nog eens rekening moest houden met de wensen van de insprekers qua materialen, kleuren en sfeer, dan was het gebouw waar iedereen nu nog steeds blij mee is nooit zo mooi geworden. Want wat krijg je als iets helemaal doodpoldert? Naar de mening van Huisman is daardoor in heel Nederland wansmaak ontstaan.

Blokkendozen
Met deze manier van werken is het straatbeeld zoals in zijn eigen Heerlen, maar ook in Hilversum totaal veranderd. Authentieke en karaktervolle (winkel)panden zijn verdwenen. Daar zijn kille, koude en sfeerloze blokkendozen voor teruggekomen. "Als je tegenwoordig het oude Hilversum wil zien moet je je hoofd omhoog houden." Daarmee doelde de inwoner van Heerlen gezien het vertoonde beeldmateriaal op de oude gevels boven de winkels in het centrum.

Identiteit
Zelf gruwelt hij van het huidige stationsgebouw. Dat Hilversum het oude pand heeft laten slopen, blijft eeuwig zonde. Met de optie van De 7 Straatjes gaat de gemeente opnieuw die kant op. Daarnaast plaatst hij vraagtekens bij de ambities. Zo moet bijvoorbeeld de identiteit van mediastad er straks duidelijk in terugkomen en is de kwaliteit leidend. Op zich is daar niets mis mee.

Maar de kunstenaar heeft wel een probleem dat er nergens uitleg te vinden is over wat die identiteit dan is, hoe dat vorm moet krijgen en wat voor kwaliteit Hilversum wil. Volgens Huisman is de vraag welke kant Hilversum op kiepert nu de kans zich voordoet een stationsgebied van allure te realiseren voor de komende eeuw. Valt de keuze op de nieuwe school of is het terug naar de jaren 70?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant