Hilversumse nog vast na woningbrand; buurt praat met burgemeester
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Voor omwonenden was de brand op eerste paasdag het gesprek van de dag.
Voor omwonenden was de brand op eerste paasdag het gesprek van de dag. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversumse nog vast na woningbrand; buurt praat met burgemeester

  Buurt / wijk

HILVERSUM - De 38-jarige vrouw die op eerste paasdag werd opgepakt na de brand in haar woning aan het Janseniushof wordt verdacht van poging moord en brandstichting. Ondertussen zijn omwonenden de overlast die de vrouw veroorzaakte meer dan zat. 

De rust lijkt terug in de straat in Kerkelanden, de angst bij veel bewoners is echter nog lang niet verdwenen. Al twee jaar lang, toen verhuisde de nu vastzittende vrouw naar huisnummer 25, is er sprake van "overlast, overlast en nog eens overlast", zoals een bewoner beweert. "De wijkagent was hier kind aan huis. Ook bij de woningbouwvereniging was aangegeven dat er iets verschrikkelijks stond te gebeuren."

De bewoners willen geen van allen met naam in de krant, uit angst voor wraakacties van de 38-jarige. Ergens deze week hebben zij nog wel een gesprek met burgemeester Pieter Broertjes.

Dat gesprek is dan ruim anderhalve week nadat op eerste paasdag rond 5.15 uur brand uitbrak in de nu compleet verwoeste woning. Vlak daarvoor was er in het pand nog een ruzie die compleet uit de hand zou zijn gelopen. De snel aanwezige brandweer kon de brand beperken tot één woning. Een man die in de woning aanwezig was liep brandwonden op en ligt nog altijd in het ziekenhuis.

De 38-jarige bewoonster werd aangehouden en verschijnt donderdag voor de raadkamer. Dan wordt bepaald of de voorlopige hechtenis wordt verlengd. Het openbaar ministerie verdenkt de vrouw van poging moord en brandstichting. De politie laat weten dat de oorzaak van de brand nog niet is vastgesteld en het onderzoek nog gaande is.

Direct na de brand gingen omwonenden (niet voor het eerst) in gesprek met de wijkagent. De vrouw had de afgelopen twee jaar alleen maar voor ellende gezorgd, was de boodschap. Zo zou zij psychisch in de war zijn, drugsproblemen hebben en er kwamen dagelijks vreemde figuren aan de deur.

En vorig jaar zou er nog een in aanbouw zijnde wietkwekerij zijn ontdekt. De politie wil dat niet bevestigen, vindt het 'niet relevant in dit incident', en een woordvoerder van de Alliantie meldt: "Bij ons is niet bekend dat er in de woning aan de Janseniushof in Hilversum wiet is aangetroffen."

Wel, aldus een woordvoerder, is de onrust in de straat bij de politie bekend. "Wij als politie zitten hier bovenop, samen met andere samenwerkingspartners, zoals onder andere de gemeente en de woningbouwcoöperatie. Het is een tijd rustig geweest, maar sinds enkele weken komen er weer overlastmeldingen binnen. Alle instanties werken samen aan een structurele oplossing om de overlast terug te dringen."

Dat het enige tijd wat rustiger was, klopt overigens. De vrouw was namelijk vijf maanden niet thuis. Toen zij drie weken geleden weer terugkeerde in de straat, was het direct gedaan met de rust. Hoewel geschrokken, lijken de bewoners dan ook niet helemaal verrast door die brand. "Ze was een tikkende tijdbom", zegt één van hen. "Ze hield de hele straat in haar greep. Maar laat één ding duidelijk zijn: ze mag hier echt niet terugkeren."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>