In 1895 gebouwde woning wint trofee Hilversum, Pas Op!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het echtpaar Meijers (midden) kreeg afgelopen week de prijs van de bestuursleden van Pas Op!.
Het echtpaar Meijers (midden) kreeg afgelopen week de prijs van de bestuursleden van Pas Op!. (Foto: Bastiaan Miché)

In 1895 gebouwde woning wint trofee Hilversum, Pas Op!

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Ingvar en Ingrid Meijers-Thole, eigenaren van het woonhuis aan de Costeruslaan 4, ontvingen deze week De Hilversum, Pas Op! trofee 2019 van de gelijknamige stichting.

Het is toch wel 'belerend', de naam Hilversum, Pas Op!, geven vertegenwoordigers van de stichting ook wel toe. Steeds maar met dat vingertje wijzen. Maar tussendoor zijn er ook positieve momenten.

Eén zo'n positief moment is de uitreiking van een speciale trofee aan iemand die zich in de geest van de doelstelling van de stichting heeft ingespannen om een historisch en architectonisch belangrijk gebouw in Hilversum te restaureren en voor de toekomst te behouden.

De trofee werd in 1991 bij het 10-jarig bestaan voor het eerst uitgereikt en afgelopen week viel voor alweer de elfde keer een pand 'in de prijzen'. Vertegenwoordigers van de stichting bestudeerden de afgelopen periode gebouwen die sinds de laatste uitreiking in 2016 zijn gerestaureerd.

Liefde en respect
Vervolgens zijn er twintig van nabij bekeken, waarna er drie toppers naar voren kwamen: het woonhuis Rossinilaan 13, Restaurant Meddens aan de Kerkstraat en dus het woonhuis aan de Costeruslaan 4. "Al deze drie panden zijn met veel liefde en respect voor de bouwgeschiedenis en detaillering gerestaureerd", meldt de stichting in het bijbehorende rapport.

Maar uiteindelijk valt de keuze dus op het van oorsprong vakantiehuisje, zoals het pand op het terrein dat oorspronkelijk het landgoed Lindeheuvel vormde, ooit zou zijn geweest. Costeruslaan 4 behoort tot die eerste villa's en is rond 1895 gebouwd.

In de loop van de twintigste eeuw is het oorspronkelijke ontwerp nogal aangetast, Zo is de serre een aantal malen veranderd, kwam er een terras naast de serre, en werden oude dakramen in een ronde omlijsting (zogenaamde 'ossenogen') veranderd in dakkapellen, die later ook weer werden verwijderd. Verder zijn er luiken aangebracht die niet in het ontwerp stonden en soms zelfs niet goed open konden. Ook het interieur onderging veranderingen.

Vakantiewoning
Het echtpaar Meijers verhuisde drie jaar terug vanuit de iets verderop gelegen Zonnelaan naar deze van oorsprong vakantiewoning. Een grondige verbouwing leidde onder meer tot een reconstructie van de oorspronkelijke serre aan de voorzijde met dubbele deuren en ervoor een plateau naar de tuin. In het dak aan de voorzijde is het te kleine, en niet originele, ossenoog vervangen door een meer passend ossenoog.

Ook de niet-originele luiken zijn verwijderd. In de woonkamers is de en-suite-situatie terug, zij het met een moderne twist. De originele plafonds werden gerestaureerd en waar ze waren verdwenen weer aangebracht volgens het originele ontwerp. Ook de haarden zijn aangebracht op de oorspronkelijke plaatsen met mantels passend bij de stijl van het huis.

Woongenot
En dus is deze woning de absolute winnaar van de trofee, vindt Pas Op! "Omdat deze restauratie er op buitengewone wijze in geslaagd is een laat negentiende-eeuwse villa zodanig te herstellen dat zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde oorspronkelijke elementen weer in oude luister zijn hersteld, in combinatie met, voornamelijk aan de binnenzijde, moderne elementen die het woongenot ten goede komen.

De combinatie van woonhuis en tuin versterkt het klassieke karakter. Een restauratie die tot voorbeeld kan strekken en een aanwinst is voor de toch al fraaie wijk Boomberg."

Ingvar Meijers was zeer vereerd met de prijs en noemde het "de kroon op ons werk".


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>