Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Spanning stijgt rondom verhuisplan Hoogvliet

Buurt / wijk

HILVERSUM - De veelbesproken verhuizing van de Hoogvliet van winkelcentrum Chatham naar Garage Stam aan de Bosdrift staat donderdagavond eindelijk op de agenda van de Hilversumse politiek.

"Wij omwonenden van Chatham, de Stamgarage Bosdrift, en andere belanghebbenden constateren dat het verplaatsen en het, te veel, vergroten van de supermarktvoorziening mogelijk een slechte zaak is voor de huidige leefomgeving, en het verkeersplan van de wijk."

Dat vermeldt Liselot van der Speld, woonachtig naast Stam, in haar deze week in het leven geroepen onlinepetitie (woensdag zo'n 200 keer ondertekend) tegen de verhuizing van de supermarkt. Van der Speld is donderdagavond, als de Hilversumse politiek het Hoogvlietvoorstel bespreekt, een van de insprekers. Tot woensdag hadden zich vijf insprekers bij de gemeente gemeld, maar mensen kunnen zich nog aanmelden of toch afzeggen.

Onder druk
De belangrijkste reden voor de supermarkt om te verhuizen is dat het huidige onderkomen - winkelstrip Chatham aan de Admiraal de Ruyterlaan - niet meer aan de wensen en eisen van de hedendaagse klant voldoet. De concurrentiepositie en daarmee de functie als winkelgebied staat onder druk, met leegstand tot gevolg. Bovendien zijn de omliggende winkelgebieden (Heigalerij en Kerkelanden) vergroot en verbeterd. Het college van burgemeester en wethouders is positief over de verhuizing. Wel moet de supermarkt zelf oplossingen aandragen voor de verkeersproblemen die mogelijk ontstaan, en zorgen voor een concrete invulling van Chatham.

Dat de al langere tijd bekende verhuisplannen niet door iedereen even enthousiast zijn ontvangen, weet Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer maar al te goed. Toch is Hoogvliet - ook vanwege een pilot van de gemeente waarbij de initiatiefnemer (in dit geval dus Hoogvliet) zelf de buurt actief moet informeren - 'bovengemiddeld zorgvuldig geweest in de communicatie'.

Inloopavond
Zo is er een inloopavond voor de buurt geweest waar 300 mensen op af waren gekomen, waren er gesprekken met verenigingen van eigenaren en andere in de buurt gevestigde organisaties. Ook waren er twee debatavonden. "Maar tijdens zo'n avond komen de tegenstanders wel en de anderen niet", concludeert Kouwer. "En honderd procent tevredenheid ga je niet krijgen."

Volgens Kouwer zijn er twee groepen tegen de verhuizing: de ene groep wil niet dat Hoogvliet vertrekt uit Chatham en de ander wil niet dat de supermarkt naar Stam komt. Daarbij benadrukt hij dat het 'slechts' gaat om een verhuizing. Er komt in Chatham geen nieuwe supermarkt. "Maar in Chatham zitten we klem en kunnen we niet uitbreiden. Dan kijk je in de buurt waar dat wel kan en kom je uit bij Stam. En dan is één plus één twee."

Magere kant
Van der Speld vindt de gedachte vanuit Hoogvliet dat er bij informatiebijeenkomsten alleen maar tegenstanders komen opdagen een iets te simpele. Zij snapt weliswaar de concurrentiegedachte van Hoogvliet met andere supermarkten, maar vindt het aantal van een informatiebijeenkomst en twee debatavonden aan de magere kant. "Hoogvliet zegt ook op basis van eigen onderzoek dat het in Chatham niet kan uitbreiden. Ik werk zelf in de creatieve sector met mensen die zeggen dat alles wel kan."

(Tekst gaat verder onder foto)

Ook van de partij als inspreker donderdagavond is Marcel Jongerius van de gelijknamige buurtsuper aan de Piet Heinstraat. "Wat we gaan zeggen? Dat merk je donderdagavond wel. Wij gaan de politici advies geven."
Dat advies zal zijn om niet in te stemmen met het collegevoorstel om de verhuizing te steunen. Want niet alleen verhuist de Hoogvliet van de 'achtertuin' van Jongerius naar de 'voortuin', het nieuwe onderkomen is straks vele malen groter. En dat is funest voor zijn zestig jaar oude supermarkt, vreest Jongerius.

Donderdagavond mag de politiek het zeggen, weet ook de ondernemer. "Maar ik woon hier al mijn hele leven dus ik weet echt wel waar ik over praat. En ja, in de winkel word ik er ook veel op aangesproken. Dat kost gigantisch veel energie."

Uit de krant