Politiek kraakt verhuisplan Hoogvliet in Zuid
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Hoogvliet is nu de nieuwe eigenaar van Chatham.
Hoogvliet is nu de nieuwe eigenaar van Chatham. (Foto: Bastiaan Miché)

Politiek kraakt verhuisplan Hoogvliet in Zuid

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Er is geen draagvlak voor, er was geen sprake van (goede) burgerparticipatie en het Hilversumse belang is er niet mee gediend. De Hilversumse politiek maakte donderdagavond gehakt van de wens van Hoogvliet om te verhuizen van Chatham naar de iets verderop gelegen Garage Stam aan de Bosdrift. 

Eindelijk bespraken de verschillende fracties tijdens de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Wonen het inmiddels paar jaar oude idee van de supermarkt om te verhuizen naar een veel groter onderkomen dan nu. Het initiatief van Hoogvliet gold als pilot in het kader van de zogenaamde Omgevingswet. Doel daarvan is dat de initiatiefnemer zelf alle mogelijkheden bekijkt en de gemeenteraad in een vroeg stadium wordt betrokken in alle plannen. 

Debatavond
Het plan leidde direct al tot veel weerstand in de buurt; bij zowel bewoners als ondernemers. Dat was al duidelijk tijdens een enkele informatieavond en twee debatavonden. Maar na de laatste debatavond in april 2018 bleef het stil.

Totdat het college van burgemeester en wethouders vorige maand het plan van Hoogvliet steunde. "De voorgestelde verplaatsing wordt gezien als het beste scenario om de winkelvoorziening in de wijk te behouden", aldus B en W. "Zonder investering en uitbreiding zal de winkelvoorziening van Chatham op termijn verdwijnen. Op de huidige locatie is onvoldoende ruimte om de gewenste kwaliteitsimpuls en vergroting van de winkel in te passen."

Desastreus
Donderdagavond gaven vier vertegenwoordigers vanuit de wijk, waaronder Jan Jongerius van de gelijknamige supermarkt en Wim Vennik namens de Vereniging van Eigenaren van Chatham, andermaal aan de Admiraal de Ruyterlaan, dat een verhuizing van de Hoogvliet desastreus is voor eigenlijk iedereen behalve Stam en Hoogvliet.

Vennik voegde toe dat uit een mini-onderzoek van enkele jaren terug door Hart voor Hilversum bleek dat van de 248 ondervraagden er 238 tegen een verhuizing waren. Jongerius kraakte daarbij het 'onafhankelijke' verkeersonderzoek dat in opdracht van Hoogvliet was uitgevoerd. "De zoveelste editie waar de slager zijn eigen vlees keurt."

Geen bestaansrecht
Namens Hoogvliet Beheer benadrukte Riny Kouwer dat een verhuizing voor de supermarkt een absolute must is, anders gaan binnen vijf jaar de deuren dicht. Hij hekelde dan ook de opmerkingen van sommige commissieleden dat de Hoogvliet in Zuid een goedlopende winkel is. Het huidige onderkomen heeft in zijn ogen namelijk geen bestaansrecht meer, zeker ook doordat de concurrentie (Heigalerij, Kerkelanden) wel heeft vernieuwd en uitgebreid. 

Opmerkelijk was de mededeling van Kouwer dat Hoogvliet sinds donderdag eigenaar is van Chatham. Om beter grip op de zaak te hebben, legde hij uit. Het deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Want waarom een pand kopen terwijl je er tegelijkertijd uit wilt?, was bij vele aanwezige commissieleden de gedachte. "U zegt nu dat er niets aan het pand deugt terwijl u het vandaag heeft gekocht", aldus PvdA-fractiemedewerker Jos Oude Elferink richting Kouwer.

Geen enkel lid enthousiast
Maar eigenlijk was er geen enkel lid van de raadscommissie enthousiast over het verhuisplan. Vooral het gebrek aan draagvlak in de buurt was voor velen de reden om niet mee te gaan in de plannen van de supermarkt. De oplossing moet daarom worden gezocht in het huidige onderkomen; uitbreiding dus. 

Maar dat ziet Hoogvliet dus niet zitten. De supermarkt gaat nog eerder weg uit Hilversum-Zuid dan dat het uitbreidt in Chatham. "En dat bepalen we zelf", benadrukte Kouwer, enigszins geïrriteerd over eerdere opmerkingen dat de buurt of politiek wel even bepaalde wat Hoogvliet moet doen. "Garage Stam komt leeg en wij gaan weg uit Chatham."

Overigens is bij vertrek van de Hoogvliet uit Zuid er weer ruimte voor een nieuwe supermarkt in Chatham (met Hoogvliet als pandeigenaar). Nu is het nog zo dat wanneer de verhuizing alsnog wél doorgaat, er geen nieuwe supermarkt in het zo verpauperde winkelcentrum komt. 

Worst case scenario
Wethouder Floris Voorink vond eveneens dat draagvlak ontzettend belangrijk is en meende dat er sinds de door Hoogvliet georganiseerde debatavond van vorig jaar april te lang windstilte is geweest. 

Maar een mogelijk vertrek van een belangrijke voorziening als de Hoogvliet en ook Stam uit Zuid baarde hem toch ook zorgen. "Het worst case scenario dat je en geen supermarkt meer hebt en twee leegstaande panden; dat is iets waar je als wethouder ruimtelijke ordening en ik denk ook de gemeenteraad van Hilversum en grote stukken van Hilversum-Zuid wel buikpijn van krijgt. Want dan heb je wel een probleem met elkaar."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>