De parkeerdruk in de straten bij het ziekenhuis is hoog. Wat is een goede oplossing?
De parkeerdruk in de straten bij het ziekenhuis is hoog. Wat is een goede oplossing? Foto: Bastiaan Miché

Bewoners Riebeeck voelen niks voor proef betaald parkeren

Buurt / wijk

HILVERSUM - Er moet wat gebeuren qua parkeren rondom Tergooi. Maar wat? In ieder geval geen betaald parkeren. Daar zien de bewoners geen heil in.

Een heel duidelijk 'nee'. Het overgrote merendeel van de Riebeeck ziet niets in een proef met betaald parkeren. Dat tonen de uitkomsten aan van de buurtenquête. Dat betekent dat parkeren in de straten rondom ziekenhuis Tergooi gratis blijft.

Al jaren zijn er bijvoorbeeld op de Van Linschotenlaan klachten over de parkeerdruk en de kwaliteit van het inparkeren van menigeen. Tijdens een bewonersbijeenkomst begin april in het raadhuis bleek dat bewoners regelmatig schade aan hun auto hebben, veelal veroorzaakt door personeel en bezoekers van Tergooi.

Tarieven hoger
Het probleem is groot en het zit de buurt hoog, zeker sinds medio februari, toen het ziekenhuis besloot de tarieven voor langparkeerders te verhogen en de naderende werkzaamheden aan de onderdoorgang aan de Oosterengweg. Dat gaat geheid leiden tot nog meer auto's in de wijk, is de veronderstelling van veel bewoners.

Wat is een goede oplossing voor de parkeersituatie in de Riebeeck? Bewoners voelen zich door Tergooi voor het blok gezet en vinden dat het ziekenhuis met een plan moet komen. Vanuit de gemeente kwam de reactie dat zij alleen betaald parkeren kan invoeren; te starten met een proef van twee jaar als daar genoeg animo voor is.

Vraagtekens
Als dat nieuwe regime er eenmaal is, dan kan er in een later stadium gekeken worden naar bijvoorbeeld de krappe parkeerplaatsen, wat een klacht is uit de buurt. Een aantal bewoners van de Van Linschotenlaan had genoeg handtekeningen verzameld om te inventariseren of betaald parkeren wenselijk is of niet. Tijdens de bewonersbijeenkomst werden hier al vraagtekens bij geplaatst, ook met het oog op de nabije verhuizing van het ziekenhuis naar het andere deel van de Monnikenberg.

De gemeente heeft in de periode van 13 mei tot en met 3 juni geënquêteerd waarin de bewoners moesten aangeven voor of tegen invoering van betaald parkeren/vergunninghouders zijn. Alle 773 adressen in de driehoek van de Van Linschotenlaan, Oude Amersfoorsteweg en Oosterengweg zijn aangeschreven, waarvan 220 de vragenlijst hebben ingevuld en teruggestuurd.

Niet voldaan
Dat levert een eindscore op van 166 huishoudens (75 procent van de respondenten) die 'nee' zeggen tegen dit parkeerregime. Een kwart van de buurtbewoners ziet dit wel zitten. Twee straatdelen aan de Van Linschotenlaan, die grenzen aan het ziekenhuis, zijn voor betaald parkeren, maar daar is niet voldaan aan het responspercentage van 40 procent.

Uit de krant