Reddingsactie in de Betarixtunnel vrijdag.
Reddingsactie in de Betarixtunnel vrijdag. (Foto: Bastiaan Miché)

Hoe beter het hoofd bieden tegen enorme regenval?

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Hilversum aan Zee, een wildwaterpark in het dorp en de gemeente is veranderd in een rivier. Dat waren vrijdag de reacties nadat de straten blank stonden na urenlange heftige regenval. Meteen was ook hoorbaar dat er meer maatregelen genomen moeten worden in Hilversum om deze watervloed beter het hoofd te bieden.

De wegen waren vrijdagmiddag zo goed als onbegaanbaar. Kelders liepen onder en datzelfde gold voor woningen en kantoorpanden. Vermijd Hilversum, was het advies van de brandweer op een gegeven moment. Er was meer dan tachtig millimeter gevallen.

Het regenwater stond tot aan de koplampen. In totaal kreeg de brandweer Gooi en Vechtstreek 154 meldingen. De gemeente was druk met het controleren of alle putdeksels er nog waren en is tot en met zaterdag druk in de weer geweest.

In de toekomst zijn meer van dit soort hevige regenbuien te verwachten. Daar moet Hilversum zich beter tegen wapenen, al toonden reacties en foto's aan dat bijvoorbeeld de Beatrixtunnel vijftig jaar terug ook al snel blank stond. Vrijdag moest een vrouw daar uit haar auto gered werden nadat zij daar gestrand was en haar portier niet meer open kreeg (zie foto).

In het najaar komt de opvang van regenwater weer aan de orde in de politiek. Dat heeft wethouder Arno Scheepers laten weten. Een van de dingen die aan de orde komt is dan wat te doen met straten die een gemengde riolering (afval- en regenwater) hebben, zoals de Beatrixtunnel.

Foto: JM van Elk

Meer berichten