Rijden de politiewagens straks met hoge snelheid over de Surinamelaan?
Rijden de politiewagens straks met hoge snelheid over de Surinamelaan? (Foto: © Bastiaan Miché)

Verhuizing politie naar Bonairelaan voelt voor buurt als voldongen feit

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Wat kunnen ze anders doen dan zich erbij neerleggen? De handtekening staat onder het contract, in het pand zijn al werklui te zien en de politie zelf heeft gecommuniceerd dat de Bonairelaan 4 het tijdelijke nieuwe onderkomen wordt. Bewoners van de West-Indische buurt lijken zich erin te berusten. Maar het deel dat reageert, ziet het liever niet gebeuren.

Het is rustig in de villawijk. Geen kinderen op straat. Amper verkeer op de weg, behalve de GAD-wagen die de groene bak komt legen. Vanaf de Surinamelaan is het verkeer van het Oostereind te horen. Ook op de Bonairelaan oogt alles sereen, al blijkt er toch wat werk verzet te worden binnenin.

Twee auto’s staan op het terrein achter het markante witte gebouw, dat waarschijnlijk vanaf volgend jaar tijdelijk dienst gaat doen als politiebureau. Daar zijn de buurtbewoners minder blij mee. “Sommige mensen denken dat het door de komst van de politie naar deze wijk veiliger wordt. Wie durft er met de politie om de hoek nog in te breken, is de gedachte. Maar dat is wel het enige voordeel dat er is naast de vele nadelen”, meldt een buurtbewoner, die niet met naam in de krant genoemd wil worden.

Voor de buurtbewoners voelt het alsof ze voor een voldongen feit zijn gesteld. Sinds 20 mei staat de krabbel onder het huurcontract voor uiterlijk vier jaar. "Wie neemt ons serieus?" Daarmee verwijst de bewoner naar de jarenlange strijd van buurtgenoten, die langs de verbrede A27 wonen en daar een geluidsscherm willen hebben. Vooralsnog willen Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland niet betalen voor die geluidswal.

Voor wat betreft het politiekantoor is het wachten op antwoorden uit het raadhuis. Hilversums Belang heeft vorige week artikel 41-vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Volgens het bestemmingsplan Van Riebeeckweg/Bonairelaan heeft het herkenbare witte pand de bestemming kantoor. Dat zou niet kunnen stroken met de politie, die de bestemming maatschappelijk heeft. Als de politie zich hier wil vestigen is vrijstelling nodig. Maar, zo klinkt uit de buurt, het bureau aan de Groest is ook gelabeld als kantoor. Dat moet staan in het bestemmingsplan.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten