Bewoners door bliksem getroffen woning hadden brand in eerste instantie niet door
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De brandweer was een uur druk doende om de brand onder controle te krijgen.
De brandweer was een uur druk doende om de brand onder controle te krijgen. (Foto: Bob Awick)

Bewoners door bliksem getroffen woning hadden brand in eerste instantie niet door

  Buurt / wijk

HILVERSUM - "We kregen een appje van onze schilder die nu in Letland zit. Hij had het nieuws ook gehoord. Dan besef je dat het nieuws letterlijk als een lopend vuurtje gaat", vertelt Rita Costermans dinsdagmorgen, een paar dagen na de brand op het dak van haar woning.

Al veertig jaar wonen zij en haar man Richard in het mooie huis aan de Meikevermeent, een slingerweg vol met zijweggetjes en drempels. "We hebben nooit wat gehad", vertelt hij.

Tot afgelopen vrijdagmorgen dus, rond 3.50 uur. "We waren binnen, er was een stroomstoring en keken in de meterkast beneden wat er aan de hand was", aldus Richard. "Onze buren hadden toen al de brand gezien; ze zagen vlammen uit het dak komen. Wij hadden niks in de gaten."

Enorme knal
Vlak daarvoor had het echtpaar wel één enorme knal, vermoedelijk een blikseminslag, gehoord. En aanvankelijk toen de buren op de deur bonkten, reageerden Richard en Rita Costermans niet. Om die reden wilde een andere buurman al met een koevoet de deur openbreken. Dat was uiteindelijk niet nodig.

Het echtpaar was op tijd buiten en zag toen wat er loos was. Op het voorpunt van het dak was de brand ontstaan en vervolgens verspreidde het vuur zich naar achteren. "En dan kijk je heel apathisch toe hoe jouw huis in de fik staat", vertelt Richard. Al snel arriveerden de politie, een ambulancewagen en de brandweer.

Voor de brandweer was het vanwege de smalle straatjes en ook door de daar geparkeerde auto's nog niet zo eenvoudig om de woning te bereiken. Alles bij elkaar heeft het bestrijden van de brand een goed uur geduurd, vertelt Richard.

Ommetje
Een groot oranje zeil op het dak verraadt de brand van afgelopen week. De woning is daardoor een populaire plek voor buurtgenoten die even een ommetje maken. Het echtpaar Costermans kon na de brand 'gewoon' weer naar binnen, maar schade is er wel degelijk: waterschade en tapijtschade.

Verder is er sinds de brand geen wifi in huis en moet er opnieuw geschilderd worden. "En we hadden vorig jaar net alles geschilderd", baalt Rita. "We hopen ook dat het dak zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Maar ja, het is bouwvak. Dat is de ellende."

Confronterend
Positief is wel dat het echtpaar niet ergens anders onderdak hoeft te vinden, maar gewoon thuis kan slapen. Dat doen Richard en Rita momenteel in de woonkamer. "Ik ga nu ook niet graag naar boven", vertelt Rita. Dat is nu heel confronterend. Ik ben net even wezen douchen, verder blijf ik daar de gehele dag weg."

Zo staat het echtpaar ook op het punt om een stuk te fietsen om zo het hoofd leeg te maken. Balen is het ook dat verschillende meerdaagse fietstochtjes die de komende weken op de kalender stonden, door de brand zijn geschrapt. Fijn is wel de steun van iedereen, vertelt Rita. "We hebben geen hulp nodig, maar iedereen biedt hulp of tijdens de eerste nacht een slaapplek aan. Vrienden en kennissen staan voor ons klaar."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>