Ed Bakker toont de AED, die sinds vorige week bij De Geus hangt.
Ed Bakker toont de AED, die sinds vorige week bij De Geus hangt. (Foto: © Bastiaan Miché)

Geuzenbuurt weer stuk veiliger door AED

  Buurt / wijk

HILVERSUM - Hoewel hij de code kent, blijkt de kap die om de AED heen hangt er nog niet zo eenvoudig af te krijgen. De piepjes klinken. Pas na een paar keer heeft Ed Bakker, beheerder van wijkcentrum De Geus, het pakketje eruit weten te krijgen. Hij houdt het rode pakket in één hand en zegt: “En dan is het rennen om de persoon in nood te reanimeren.”

Sinds vorige week hangt de automatische externe defibrillator (AED) buiten bij het wijkcentrum aan de Geuzenweg. Vanaf de weg is te zien dat het apparaat aanwezig is. In het groen zijn de drie letters goed te zien. Het bordje hangt enkele centimeters boven de blauw-gele van de gemeente waarop is aangegeven dat De Geus een gemeentelijk monument is. “Hiermee hebben we de buurt weer een stukje veiliger gemaakt”, aldus de Hilversummer, die tevens aangeeft dat er vraag was van zijn buurtgenoten naar dit levensreddende apparaat.

“Ik vind ook dat ieder wijkcentrum een AED moet hebben”, is Bakkers mening. Een buurthuis is vaak een centrale en strategische plek in de wijk. Omwonenden kunnen daar de automatische externe defibrillator halen en snel naar de persoon toegaan die een hartstilstand heeft. Maar de apparaten zijn best prijzig. Dat gold in eerste instantie ook voor De Geus.

Bakker had al een tijdje de wens om een AED aan te schaffen en op te hangen bij ‘zijn’ wijkcentrum. Hij wilde hiervoor een crowdfundingsactie starten om de benodigde euro’s op te halen. Totdat er goed nieuws kwam van het Rode Kruis. De Hilversummer had zich bij de hulporganisatie aangemeld om in aanmerking te komen voor AED-geld van Serious Request; de jaarlijkse inzamelingsactie voor een goed doel van 3FM. De Geus was zowaar ingeloot.

Naast een prijzige AED, naar schatting kost die bij De Geus zo’n 2.000 euro, heeft het wijkcentrum vijf jaar lang geen omkijken naar service en onderhoud. Mocht het apparaat zijn gebruikt, dan vervangt ProCardio uit Eemnes de pads meteen. Daarnaast krijgen 24 buurtbewoners een reanimatiecursus. De eerste twaalf zijn al geweest, de andere helft volgt in september nadat Bakker een oproep had gedaan via NextDoor.

Mensen met een certificaat kunnen zich aanmelden bij het Rode Kruis. Als er dan iemand in de buurt een hartaanval krijgt, ontvangt de certificaathouders een melding en de code van de AED, zodat die kunnen halen en het slachtoffer zo spoedig mogelijk kunnen helpen.

Meer berichten